Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi pristup izradi

Lexusov stroj za tkanje karbonskih vlakana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada tvrtke koje nisu posebno poznate po razvoju materijala krenu ulagati velike napore u ovakva istraživanja, rezultati su ponekad vrlo zanimljivi. Najnoviji primjer dolazi iz Japana gdje su stručnjaci razvili opaki 360-stroj za tkanje niti CFRP-a (karbonom ojačane plastike) u trodimenzionalne oblike.

Toyota i Lexus nedavno su izbacili nekoliko novih reklama u okviru kampanje pod nazivom 'The Hard Way'. Sa svakom reklamom pokušava se prenijeti koliko truda inženjeri iz Lexusa ulažu u proizvodnju automobila i kolika se zapravo pažnja poklanja detaljima kako bi se pobrinuli da je svaki Lexusov proizvod iznimno visoke kvalitete. Neke su poprilično dosadne dok su neke dosta zanimljive. Posljednja u nizu, 'The Hard Way – Material Breakthroughs' (nova otkrića u izradi materijala) zaista je zanimljiva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane

Najnovija reklama pokazuje kako Lexus izrađuje dijelove od karbonskih vlakana. Koristeći golemi, kako da to kažemo, pa, tkalački stroj (iako malo sofisticiraniji od tkalačkih stanova kakve su koristile naše bake ili prabake), svaka nit karbona plete se u razne trodimenzionalne oblike. Nova tehnika omogućava inženjerima u Toyoti da 'ispletu' gotovo bilo kakav oblik te tako izrade razne dijelove automobila.

Lexusovi inženjeri došli su do zaključka da im je potreban upravo ovakav stroj za tkanje vlakana nakon što su počeli eksperimentirati s izradom automobila s aluminijskom karoserijom koja se postavljala na aluminijski okvir. Eksperiment je pokazao da ovakva konstrukcija jednostavno nije bila dovoljno čvrsta za njihove potrebe.

Spomenuta reklama prikazuje izradu dijelova za šasiju i raznih drugih strukturalnih komponenti za supersportski Lexus LFA.

'Ovaj projekt isplatit će se u budućnosti jer će automobili postajati sve lakši i sve čvršći', rekao je Paul Williamsen iz Lexusovog odjela za istraživanje. Manja masa znači i manja potrošnja goriva.

Toyota vjerojatno nije htjela cijelom svijetu pokazati ovu snimku ranije jer su se bojali da će otkriti tehnološke tajne drugim tvrtkama. To što su promijenili mišljenje može značiti dvije stvari: ili su i drugi proizvođači počeli koristiti slične tehnike ili je ovaj golemi stroj za tkanje toliko sofisticiran da nema straha da bi netko mogao pokupiti njihovu ideju. Kako bilo da bilo, filmić je zaista zanimljiv pa preporučujemo gledanje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene