Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftine gume opasne

Kvalitetna zimska guma dolazi s potpisom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ADAC, njemački auto klub koji broji čak 16 milijuna članova i godišnje izvrši više od 3.5 milijuna intervencija, tradicionalno je, prije početka zime, napravio test najnovijih zimskih guma i to, po običaju, dvije vrste guma, odnosno dvije dimenzije koje su i najprodavanije.

'Za sezonu 2009 napravili smo testove guma dimenzija 185/60 R 14 T i 205/55 R 16 H. Kao i prošle godine isprobali smo sve gume, od renomiranih proizvođača do jeftinih marki', rekao nam je Daniel Bott, ADAC voditelj testiranja te dodao kako su cjelogodišnje gume preporučljive za automobile koji rade manje od 5.000 km godišnje, odnosno prvenstveno za drugi auto u obitelji. 'Prošle smo godine uočili kako je razvoj guma za cijelu godinu sve više orijentiran prema zimskim gumama. One svoje slabosti pokazuju uglavnom u ljetnim uvjetima', istaknuo je Bott.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaranti s planom Prvo probuše gume, a onda nude pomoć: Cijena je poprilična! Slika nije dostupna Nekoliko primjera VIDEO: Kad je tlak u gumama prenizak...

Nakon 500 kilometara vožnje po snježnim uvjetima prikupljani su podaci o trakciji, odnosno zadržavanju pravca, o ponašanju vozila i o mogućnostima kočenja. Osim snijega, gume su testirane i na ledu. No, uz to, svaka je zimska guma morala pokazati svoje sposobnosti i na suhoj asfaltnoj podlozi. U kišnim i vlažnim uvjetima većina je zimskih guma pokazala kako ima očitih problema. Naravno, neizostavni dio testnog programa je i akvaplaning. Nadalje, ispitivala se i otpornost gume na trošenje, grip, odnosno kontakt s podlogom, kao i otpor kotrljanja. Naime, to su detalji koji znatno utječu na potrošnju goriva.

Jeftine gume redovito padaju na testovima

Kod guma dimenzija 205/55 R 16 H, ADAC-ovu najbolju ocjenu, tradicionalno klasificiranu terminom 'naročito preporučljivo', dobili su Continental Winter Contact TS 830, GoodYear Ultra Grip 7 Plus, ESA-Tecar Supergrip 7, Dunlop SP Winter Sport 3D i Hankook Icebear W 440. Nažalost, bilo je i kandidata koji nisu zadovoljili, poput guma Firestone Winter Hawk 2, Good Ride SW 602, i Kenda Polar Trax.

Od kandidata u kategoriji 185/60 R 14 T, naročitu preporuku ADAC-a dobili su Vredestein Snowtrac 3, Fulda Montero 3, Continental Winter Contact TS 800, Bridgestone Blizzak LM 30, GoodYear Ultra Grip 7 Plus i Dunlop SP Winter Response. U ovoj je grupi pet guma koje treba izbjegavati Firestone Winter Hawk 2, zatim Pneumant PN 150 Wintec, Marangoni 4 Winter, Sava Eskimo S3 i Federal Himalaya WS-1. Sava je podbacila u odnosu na prošlogodišnji test kada je zaradila bolju ocjenu. ADAC-ovi stručnjaci ističu kako je Eskimo S3 naročito dobar na snijegu ali je iznimno loš na mokroj podlozi, posebice pri kočenju što ugrožava sigurnost u tim uvjetima.

'Dobra guma ne mora biti skupa. I ove godine među najboljima su se našle gume koje su jeftinije od nekih. No, redovno, iz godine u godinu, na našim testovima padaju jeftine gume', objasnio je Bott. Za one koji sami montiraju gume dajemo i jedan savjet. Puno modernih zimskih guma ima određen smjer vrtnje te kod montaže treba posebno paziti na taj detalj jer, u suprotnom, guma neće pravilno izvršavati svoju namjenu.

Za dobre gume treba izdvojiti između 60 i 90 eura

Evo i konačnog pregleda svih testiranih guma s ocjenama. U kategoriji 185 čak je šest guma ostvarilo vrhunski rezultat. Njihove se cijene kreću u prosjeku oko 60 eura, što je očekivano za renomirane brendove. No u istoj smo kategoriji imali i pet podbačaja, a cijena im je u prosjeku 10 eura manja od guma s vrhunskim učinkom. Dakle, 10 eura nipošto nije trošak zbog kojeg bi trebali riskirati. U kategoriji 205 imali smo pet vrhunskih rezultata no ovdje cijene nisu toliko ujednačene. Hankook je, s cirka 90 eura, dosta jeftiniji od najskupljih, poput Continentala i Dunlopa koje treba platiti u prosjeku 120 eura. Michelin je za dlaku propustio ulazak u kategoriju najboljih dok Vredestein nije ponovio uspjeh koji je ostvario u kategoriji 185.

Ovdje smo imali samo tri podbačaja. Izuzev Firestonea, riječ je o jeftinim gumama no i kako je test pokazao – prilično opasnim. Zaključno, treba reći kako su zimske gume iz godine u godinu sve bolje. Izuzev nekih svijetlih primjera kod manje poznatih brendova, kvalitetna zimska guma je uglavnom s renomiranim potpisom, što, naravno, uvjetuje i veću cijenu. Ali cijena dobre gume vam nikada ne bi smjela biti previsoka jer guma, doista, glavu čuva.

Emisiju Automotiv možete gledati nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene