Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4. generacija jednog od najboljih

VIDEO: Krstarica impresivne tehnologije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najjači proboj na američkom kontinentu, a potom i u ostalim dijelovima svijeta, Toyotina je luksuzna marka doživjela zahvaljujući svojem najvećem modelu oznake LS. Bilo je to 1989. godine kada je prvi LS koristio V8 motor i automatski mjenjač s 4 brzine.

Danas je situacija kudikamo drugačija. LS je evoluirao u krstaricu impresivne tehnologije, s hibridnim pogonom i osam stupanjskim mjenjačem. Novi model četvrta je generacija jednog od najboljih automobila na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PONOS FLOTE Rusko ministarstvo oglasilo se s novim informacijama o potonuloj krstarici Moskva, objavili i koliko je poginulih i nestalih PR Model ID.4 GTX Novi ID.4 GTX

Ovo je prvi puta da Automotiv predstavlja LS model, a k tome, odmah smo imali prilike testirati takozvanu Long, produženu verziju, s hibridnim pogonom. Bit tog automobila, upravo je u nazivu Long.

Riječ je o impresivnoj krstarici dugačkoj 5,15 metara. U odnosu na manji LS, dakle, onaj bez oznake 'L' u nazivu, ovdje je međuosovinski razmak produžen za 12 centimetara. Osim impresivnog i vrlo elegantnog vanjskog izgleda, pravo se bogatstvo krije u kabini. I to posebice na stražnjim sjedalima. Riječ je o rješenju s popisa dodatne opreme gdje se ravna stražnja klupa pretvara u dvije zasebne kožne fotelje.

I vjerujete, osim što impresivno izgledaju, još bolje je u njima sjediti. Posebice na desnom, koje će razmaziti svakoga tko ga proba. Kao prvo, pomično je u raznim smjerovima, a doslovce se pretvara u super udobni ležaj. A ima i svoj daljinski upravljač. I tu dolazimo do kulminacije užitka. Pomoću njega se, naime, odabiru različite masaže. Brza, sporija, masaža vrata, leđa... I sve, naravno, uz uživanje u vrhunskom audio sustavu ili pak uz omiljeni film. Takvo nešto se doista rijetko viđa.

I naravno da je bolje sjediti straga nego voziti, no, niti voziti nije loše. Ali prvo je dobro proći kratku obuku. Kada prvi put sjednete za volan morate se upitati: Što je sad ovo? Brdo dugmeta, obavijesti, senzora, kamera – LS je pravi kompjuter na kotačima.

Kao prvo ovdje je napredan sistem koji prepoznaje mogući nalet na vozilo ispred te, po potrebi, promptno reagira. Radar u masci surađuje sa stereo kamerom, u vjetrobranu, te prepoznaje opasnu situaciju, neovisno je li riječ o objektu, odnosno automobilu, ili pješaku.

LS automatski aktivira kočnicu, a ukoliko je sudar neizbježan, pomaže vozaču, pomoću zajedničke aktivacije ključnih komponenata vozila. Ovjes i upravljač postaju tvrđi, odnosno izravniji, čime se omogućuje adekvatno manevriranje u odnosu na automobil bez istog sustava. Ako pogledate iza samog upravljača, moći ćete uočiti malenu kameru. Ona skenira pokrete glave vozača te ukoliko vozač ne gleda naprijed, aktivira kočnicu i zateže sigurnosne pojaseve.

Nadalje, u slučaju naleta drugog vozila, automatski se podešavaju nasloni za glavu čime se umanjuje mogućnost trzajnih ozljeda. LS može i sam 'usmjeravati' auto, zadržavajući putanju unutar jedne trake.

Uz superiornu razinu luksuza i napredne sustave, LS 600 h L je jedinstven i po hirbidnom pogonu. Riječ je o, još uvijek, najnaprednijem sustavu ove vrste, i jednostavno je nevjerojatno kada automobil od dvije i pol tone nečujno klizi. Pri jačem pritisku na gas odmah se budi 395 konja snažan V8 benzinski motor i asistira čak 225 konja snažnom elektromotoru. Prema posebnoj računici za hibride ukupna snaga iznosi 445 konja. Dovoljno za impresivnih 6,3 sekundi za ubrzanje do stotke i elektronski ograničenih 250 km/h. Potrošnja? U ovoj klasi posve nebitna stvar za kupce, no svakako valja istaknuti kako se 'Veliki Bijeli' potrošnjom, odnosno emisijom štetnih plinova, smješta uz bok, primjerice Volva XC70 ili Ford Focusa ST. Dakle, za svaku pohvalu.

A takva je i konačna ocjena testa. Prema onome što ste mogli vidjeti, vjerujemo kako dijelite naše mišljenje. Bez obzira na cijenu koja je bez problema probila granicu od milijun kuna. No, rijetki su automobili koji nude sličan komfor, sigurnost i ekološku osviještenost. Bravo Lexus!

Emisiju Automotiv možete pogledati nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene