Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošnja uvijek veća od deklarirane

VIDEO: Koliko stvarno troše automobili?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne da vam se računati koliko vam troši automobil? Na kraju krajeva, u većini slučajeva, tu je putni kompjuter koji to može učiniti umjesto vas. No, možete li mu vjerovati?

Uzmemo li u obzir diskusije o zaštiti okoliša te propise o minimalnoj potrošnji, odnosno emisiji ugljičnog dioksida, pojavljuje se sumnja da proizvođači automobila pomalo manipuliraju s elektroničkim putnim pomagačima. Njemački TÜV (TIF) je pokušao odgovoriti na to pitanje. 38 različitih automobila i njihovih vlasnika imali su zadatak pet tjedana voziti, točiti i skupljati račune za potrošeno gorivo. Nakon, u prosjeku, više od 1.000 prevaljenih kilometara te posljednjeg točenja goriva, uslijedila je konačna računica. Rezultat - kod polovice od 38 automobila, prosječna je potrošnja bila u toleranciji pogreške u rasponu +/- 5 posto, što se može ocijeniti zadovoljavajuće točnim. No, i iznenađujuće velika brojka putnih kompjutera pokazala je manju potrošnju nego što su automobili doista trošili. Posebice su 'muljali' oni u Škodama, BMW-ima, Renaultima i Fordovima, i to u rasponu od 10-20 posto. Proizvođači se naravno, ili nisu htjeli očitovati ili su tvrdili kako ispitivanje nije bilo regularno.

Pročitajte i ovo Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno" Poskupljuje gorivo, ilustracija - 2 Loše vijesti Dnevnik Nove TV doznaje: Ponovo rastu cijene goriva, probija se psihološka granica

Deklarirana potrošnja uvijek puno manja

Dakle, tzv. board computeri ne moraju uvijek biti točni, iako, treba reći, uglavnom jesu. No, što kada i s potpuno točnim kompjuterom ne uspijevate dostići deklariranu potrošnju proizvođača? Nemojte se čuditi jer je to, nažalost, sasvim normalno. Naime, europski testni model za računanje prosječne potrošnje osobnih automobila koristi 11 kilometara dugu dionicu na kojoj se vozi maksimalno 120 km/h, uz prosječnu brzinu od 33 km/h. Ili, kada preračunamo: vožnja traje oko 20 minuta. Od toga je 13 minuta rezervirano za simulaciju gradske vožnje, 6 i pol minuta za vožnju otvorenom cestom dok se, u ovom testu najvećom brzinom od 120 km/h vozi svega 10 sekundi. Dakle, ovdje nema najveće brzine, snažnih ubrzanja, punog prtljažnika i sličnog. Pa tko može voziti u takvim uvjetima, pitate se?! Naravno – nitko! Zbog toga se deklarirana potrošnja nikako ne slaže s realnim podacima. Odstupanja mogu iznositi i do 50 posto, što ćete vidjeti u slijedećem pregledu.

MALI AUTOMOBILI

Citroen C1 HDi 55
Deklarirana potrošnja: 4,1 litara
Stvarna potrošnja: 5,5 litara
Razlika: 34,0 %

Mali Citroen svakako ne troši puno. 5,5 litara je podnošljivo, no 34 posto odstupanja od deklariranih podataka predstavlja veliki odmak.

Fiat Panda 1.3 Multijet 16V
Deklarirana potrošnja: 4,3 litara
Stvarna potrošnja: 5,9 litara
Razlika: 37,0 %

Još jedan mali automobil - simpatična Fiat Panda. No razlika deklarirane i stvarne potrošnje nije nimalo simpatična – čak 37 posto!

KOMPAKTI

Audi A3 Sportback 2.0 TDI
Deklarirana potrošnja: 5,5 litara
Stvarna potrošnja: 6,8 litara
Razlika: 23,6 %

U kompaktnoj klasi imamo najviše modela. Audi A3 s popularnim TDI motorom u stvarnosti troši 24 posto više od podataka u uputama za uporabu.

BMW 123d
Deklarirana potrošnja: 5,2 litara
Stvarna potrošnja: 6,9 litara
Razlika: 32,7 %

Teško je za povjerovati da BMW-ov 123 d sa 204 konja troši svega 5,2 litre na 100 kilometara. Istina je 33 posto surovija, ali niti 6.9 litara nije tako grozno obzirom na snagu bavarske rakete.

Ford Focus 1.6 TDCi
Deklarirana potrošnja: 4,8 litara
Stvarna potrošnja: 6,0 litara
Razlika: 25,0 %

Još jedan Nijemac na testu potrošnje njemačke organizacije. Focusov se prosjek zaustavio na 6 litara. Razlika je to od 25 posto.

Hyundai i30 1.6 CRDi
Deklarirana potrošnja: 4,7 litara
Stvarna potrošnja: 5,8 litara
Razlika: 23,4 %

Slično kao i Focus i Hyundaijev kompakt pokazuje odstupanje od oko 23 posto.

Peugeot 308 HDi 110
Deklarirana potrošnja: 4,7 litara
Stvarna potrošnja: 5,9 litara
Razlika: 25,5 %

I Peugeot potvrđuje pravilo – kompakti u stvarnosti kao da moraju trošiti 25 posto više od deklariranog.

SUV

BMW X5 3.0sd
Deklarirana potrošnja: 8,2 litara
Stvarna potrošnja: 10,4 litara
Razlika: 26,8 %

Veliki X5 sa svega 8 litara na 100 km? Ma dajte, molim vas… No stvarnih 10,4 litara nije pretjerano.

Mercedes G 55 AMG
Deklarirana potrošnja: 15,9 litara
Stvarna potrošnja: 24,3 litara
Razlika: 38,0 %

Deklarirana potrošnja od 16 litara kod nimalo aerodinamične AMG G-klase čini se prilično visokom, no stvarnost je još gora za vlasnikov džep. Točnije, 38 posto gora.

HIBRIDI

Honda Civic Hybrid
Deklarirana potrošnja: 4,6 litara
Stvarna potrošnja: 6,6 litara
Razlika: 43,5 %

Hibridi su mali potrošači. Istina, ali nikako da budu potrošači kao što se navodi u papirima. Čak 43 i pol posto više kod Honde.

Toyota Prius
Deklarirana potrošnja: 4,3 litara
Stvarna potrošnja: 6,0 litara
Razlika: 39,5 %

Prius prve generacije je tek nešto bolji od Civica – razlika između stvarne i deklarirane vrijednosti iznosi oko 40 posto.

Lexus RX 400h
Deklarirana potrošnja: 8,1 litara
Stvarna potrošnja: 12,0 litara
Razlika: 48,0 %

Osjetno veći odmak, čak 48 posto, pokazao je test Lexusa. No 12 litara je za ovakvu mrcinu sasvim pristojno…

Pregled po kategorijama pokazao je kako nema automobila koji u realnim uvjetima može biti štedljiv kao što navode službeni podaci. Prema tome, neka vam brojke s kojima se predstavljaju proizvođači i prodavači ne budu mjerilo, već svojevrsna okvirna smjernica. U principu, na svaku vrijednost u prospektima ili, pak, na svaku preporuku prodavača, dodajte 20 posto. Tako ćete biti znatno točniji u izračunu jer nas cijene goriva, u posljednje vrijeme, često iznenađuju.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene