Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Citroen C4

VIDEO: Jak adut originalni dizajn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ minimalan dobro opisuje obavljen posao na vanjštini Citroenove kompaktne uzdanice. Na C4 se i danas, nakon 5 godina na tržištu, godine ne vide, pa potrebe za nekom većim zahvatima i nije bilo.

Novosti se prije svega odnose na prednji kraj, koji je dobio drugačiju masku i poklopac motora, po ugledu na većeg C5, dok je stražnji zapravo ostao isti. Originalan dizajn je i ovdje jak adut, jer bilo kakvog kopiranja konkurenata jednostavno nema. Karoserija je u biti vrlo jednostavna, ali kako dizajneri kažu da je najteže jednostavne stvari učiniti privlačnima, onda tvorcima C4 treba čestitati.

Pročitajte i ovo Pet dobrih razloga zbog kojih bi vaš idući automobil trebao biti električni - 20 Pokrovitelj Citroen Nema mjesta dilemi: Pet dobrih razloga zbog kojih bi vaš idući automobil trebao biti električni Slika nije dostupna Minimalna potrošnja Citroën predstavio konceptni C4 Cactus Airflow 2L

U unutrašnjosti su primjetni novi materijali, na armaturnoj ploči i oblogama vrata, a novost su i ukrasni dodaci u testiranoj Visio+ opremi.  Svoje mjesto na centralno postavljenoj ploči s instrumentima je sada našao i brojač okretaja. Sjedala su malo premekana i nisu po našem ukusu, ali smo sigurni da će neki tvrditi kako upravo takva i trebaju biti u jednom francuskom automobilu. Unutarnji gabariti su u skladu s ostalom kompaktnom konkurencijom, a jedino je prtljažnik s 320 litara korisnog obujma manji od prosjeka klase.

Cijena se čini kao fer ponuda

Osim s redizajnom C4 se predstavlja i s novim motorima, razvijenim u suradnji PSA koncerna i BMW-a. 1.6 litarski atmosferski benzinac u nosu testnog Citroena razvija 120 konja, ima varijabilno otvaranje ventila, i zaslužuje sve pohvale. Na žalost, uparen je s neadekvatnim peterobrzinskim manualnim mjenjačem, koji ni približno ne može iskoristiti njegove mogućnosti. Preko 11 sekundi do stotke je razočaravajući rezultat, kojeg ni solidna krajnja brzina od 195 km/h ne može popraviti. Prosječna potrošnja se kreće nešto iznad 8 litara, što je zadovoljavajuće, ali sa 192 grama po kilometru CO2 ne i dovoljno ekonomično da ga se proglasi prijateljem prirode.

Ovjes je dobro podešen, nije premekan kako bi tradicionalno očekivali od Citroena, i bitnijih zamjerki na njegov rad nema. Visio+ paket opremljenosti je prilično bogat. Automatska klima, alu naplaci, tempomat, putno računalo...
Stoga se i cijena od okvirno 108.000 kuna za testni automobil čini kao fer ponuda. Uz originalan dizajn i francusku udobnost, trebalo bi biti dovoljno za borbu u jakoj konkurenciji kompaktne klase.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene