Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Hyundaija

VIDEO: Ix20 svima mami poglede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još dok je trajala svjetska premijera na auto salonu u Parizu, pedesetak primjeraka novog Hyundaija ix20 otišlo je za Dubrovnik.

Ondje se, naime, održala međunarodna novinarska prezentacija, peta takve vrste u Hrvatskoj. U desetak je dana, kroz Dubrovnik i okolicu, prodefiliralo više od tri stotine novinara iz cijelog svijeta. Sjajna promocija za našu zemlju. Od dobro nam znanih ljepota, koristi je nedvojbeno imao i Hyundai. Izabrati Dubrovnik, trenutno jednu od svjetskih top destinacija, pokazuje da ste u trendu. A to Koreanci pokazuju i svojim novim automobilom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER Što se zapravo skriva iza logotipa automobilskih proizvođača? Slika nije dostupna INSIDER Što nogometaši voze službeno, a što posjeduju privatno?

Svega 4,1 metara dugačak mini MPV, prvenstveno se ističe smjelim izgledom. ix20 je pravi šminker, s naglašenim stilskim elementima kojima privlači poglede. Zagledate li se malo bolje uočit ćete velike sličnosti sa SUV-om ix35. Sličnost je i u imenu iako, odmah treba razjasniti, ix20 nema pogon na sve kotače niti će imati.

Plus 16 centimetara

Dizajniran je i razvijen u Hyundaijevom europskom centru u Rüsselsheimu, što se odmah vidi, posebice u odnosu na ranije modele koji su se crtali u Koreji. Uz to, u Hyundaiju ističu kako je ix20 i konstruiran za europske kupce te time posve odgovara na sve njihove želje i potrebe. Ipak, ix20 nije potpuno originalan proizvod. Nastao je na osnovi Kije Venge, sestrinskog modela iz koncerna, no to je danas, u auto industriji, sasvim uobičajena pojava.

Na prvu je možda nejasno čemu automobil vrlo sličan postojećem i20. Razlika u duljini, od plus 16 centimetara u korist ix20, nije osobito velika, no plus 11 centimetara u visinu – e, to je već primjetna razlika. Tako se u ix20 sjedi povišeno, dakle, udobnije i preglednije nego u i20. Naravno, dodatni centimetri donose i više mjesta za sve putnike, ali i prilično velik prtljažnik. 440 litara, odnosno čak 145 više u odnosu na i20. Tajna je u dvostrukoj podnici te u pomičnim stražnjim sjedalima.

Mali gradski auto

Što se tiče samog uređenje kabine, i na ovom je modelu vidljivo kako je Hyundai posve napustio dosadne, jednostavne oblike. Interijerom dominira velika središnje konzola, s multimedijalnim touch-screen uređajem, u višim razinama opreme. Dizajn konzole kao i multimedija su očito inspirirani rješenjima etabliranih europskih konkurenata. Nije loše, jer nude zavidnu ergonomiju.

K tome, pregledni instrumenti i komande na upravljaču dodatno upotpunjuju dojam. Još jedna zanimljivost – ovdje je i veliki stakleni krovni otvor. Sve to pokazuje kako je ix20 zamišljen kao mali gradski automobil za zabavu, za razonodu koji, uz to, pruža i više mjesta za putnike i prtljagu. Iako gradski, motorizacijom ix20 pokazuje kako bez problema može biti i putni automobil. U ponudi su dva nova benzinca, koji sada dolaze s varijabilnim razvodom ventila.
Razvijaju 90 i 125 konja, a kod jačeg je moguće naručiti i pomalo zastarjeli 4-stupanjski automatik.

Kvaliteta neupitna

Tu su i dva dizelaša identičnog obujma, 1.4 litre, sa snagom od 77 i 90 konja. U verziji Blue Drive potrošnja se spušta na svega 4,3 litre. Kupci će moći birati između devet boja karoserije i čak sedam boja unutrašnjosti. Iako malen, ix20 nudi i kameru za vožnju unatrag, a s aspekta sigurnosti, očekuje se postizanje najboljeg rezultata na crash testu.

Ix20 će se proizvoditi u vrhunskoj modernoj tvornici, u češkom mjestu Nošovice. U Hyundaiju nas uvjeravaju kako ne treba dvojiti o kvaliteti, jer su standardi i provjere identični onima u Koreji. Tome u prilog ide i konkretan dokaz, svaki kupac dobiva višenamjensko jamstvo u trajanju od pet godina. Novi mali Koreanac u hrvatske prodajne salone stiže krajem mjeseca, po cijeni od oko 100 tisuća kuna za dobro opremljeni model. Ukoliko imate potrebu za prostranijim gradskim automobilom, ix20 je nedvojbeno dobar izbor.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene