Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari original

Isprobali smo novu (staru) Vespu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Piaggio nedavno ugasio proizvodnju modela koji je izmislio skuter klasu, zahtjevi kupaca i ljubitelja originalne Vespe, bili su jednostavno preozbiljni da bi ih se zanemarivalo.

I dobro da je tako, jer kada je ugašena PX-ica, nikako se nismo htjeli pomiriti s činjenicom kako više neće biti šarmantnog šaltanja na lijevoj ručici, radija ugrađenog ispod volana i naglašeno istaknute nožne kočnice. U doba napredne ali i prilično komplicirane i hladne tehnologije, povratak na staru dobru jednostavnu mehaniku čini se posve nestvarnim. No PX-ica se doista vratila.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Ilici Sudar s automobilom FOTO Užasna prometna nesreća u Zagrebu, poginuo motociklist Slika nije dostupna Polako majstore! VIDEO Prvi susret Rusa sa skuterom

Prve smo kilometre na starom modelu, ili novom, kako vam drago, napravili, a gdje drugdje nego u vječnom gradu - Rimu. Jer Vespa i Rim jednostavno dišu kao jedno, a i većina svih prodanih Vespi prometovala je upravo talijanskom prijestolnicom. U svijetu je tako od 1946. godine, kada je s prve trake sišla prva Vespa, isporučeno čak 17 milijuna primjeraka.

Fenomen pop kulture

Vespa je tako jedinstven fenomen u povijesti pop kulture - bilo je to vozilo koje je donosilo mobilnost u poslijeratnoj Europi. Pratila je mlade generacije kad su se podijelile na šminkere i rokere, odnosno na Vespe i Lambrette. Vespa utjelovljuje glazbu, buntovništvo, romantiku i bijeg od svakodnevice. Predstavljala je pojam slobode za svakoga te je simbol ere 'Dolce Vita'. Odigrala je veliku ulogu u revoluciji mišljenja koja je dozrela s mladim generacijama u 60.-im i 70.-im godinama prošlog stoljeća.

Bila je tu za vrijeme dolaska Rock'n Rolla u Europu te je dočekala pojavljivanje MTV generacije i digitalne glazbe. Ali tu nije njezin kraj. 2011. godina 33. je godišnjica Vespe PX, dob s kojom se rijetko koje vozilo, a pogotovo dvokotač može pohvaliti. Velik dio tih Vespi i dalje vozi, što ne dokazuje samo legendarnu izdržljivost nego i emocionalne vezanosti vlasnika za svoju Vespu. Među sadašnjim modelima Vespe, model PX jedini ima mjenjač s četiri stupnja prijenosa na upravljaču, što je osnovni uvjet za sve entuzijaste, a uz to nudi i prepoznatljiv dizajn koji nadilazi sve modne trendove.

Promjene u dizajnu

Novo sjedalo Vespe PX ima novi dizajn i materijale. Dokazana udobnost i prostranost kojima se Vespa uvijek isticala, sada su čak i poboljšane. Stražnje svjetlo oduvijek je bilo jedno od ključnih detalja na svim Vespa modelima. Od malog okruglog svjetla na legendarnoj vespi iz 1946., preko dvodijelnog stražnjeg svjetla s kromiranim detaljima koje je krasilo model iz 1962., do dizajna na Primaveri ET3 koja je bila tipična za 70-te godine.

Dvotaktni zrakom hlađeni pogonski agregati od 125 i 150 kubika, koriste elektronski sustav paljenja te električno i nožno pokretanje motora, jer tko bi mogao zamisliti klasičnu Vespu bez prepoznatljive poluge za nožni start…
Nova-stara PX-ica može se kupiti po cijeni od 22.600 kn. U navali modernih skutera, s legendarnom Vespom ćete se definitivno istaknuti u gomili. Bit ćete originalni na stari dobri način.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene