Britanski proizvođač 'supercara', McLaren, i Europski Institut za Dizajn u Torinu nedavno su ostvarili suradnju na projektu koji je za cilj imao pružiti studentima ovog instituta da stvore vlastito konceptno vozilo koje bi imalo potencijala za proizvodnju 2020. godine.


Kriteriji za svakog pojedinog studenta bili su jednostavni: zadatak je bio dizajnirati hibridni SUV sa središnje postavljenim motorom i pogonom na sva četiri kotača koji se bazira na McLarenovoj šasiji i ima dovoljno prostora za dvoje ljudi.

Vezani članci Stan Student zaboravio zatvoriti prozor prije odlaska u izolaciju, šest mjeseci kasnije dočekao ga je kaos u stanu Studentski problemi - 7 Gube tisuće kuna, od Vlade traže prijedlog mjera: Studenti ostaju bez posla, propadaju im snovi o putovanjima

Svaki od 33 dizajnera koji su sudjelovali na projektu imao je mogućnost da izravno ispita i surađuje s dizajnerima i inženjerima McLarena u središnjici ove tvrtke. Nakon dovršetka finalnih dizajnerskih projekata, McLaren i IED odabrali su 11 najboljih dizajna koji su zatim prešli u kategoriju 'daljnjeg razvoja'.

U konačnici su izabrana tri modela koji su dobili zeleno svijetlo za izradu modela u omjeru 1:4. Tri modela koja su dospijela do ove faze su Holon, Bio Renovatio i Torok.

Suradnja McLarena i IED-a omogućila je studentima da izravno rade s poznatim proizvođačem automobila poput McLarena. Visok stupanj posvećenosti detaljima koji se traži u ovoj industriji bio je potpuno novo iskustvo za sve dizajnere uključene u projekt.

'McLaren je poznat po svojoj posvećenosti detaljima pri dizajnu svojih automobila', rekao je direktor IED-a, Cesar Mendoza. 'Svaki dio je tu s određenim razlogom i to je ono što smo htjeli da naši studenti shvate. Tada, kako bismo povećali kvalitetu finalnih projekata, odlučili smo se na virtualnu prezentaciju s animacijama pomoću kojih smo čak mogli testirati pomicanje određenih dijelova'.

Instituto Europeo di Design (IED) već četrdeset godina djeluje u sferi obrazovanja i istraživanja u disciplinama poput mode, audio/vizualnih umjetnosti (fotografije), industrijskog dizajna i dizajna interijera, te komunikacija. IED ima središta u Milanu, Rimu, Torinu, Veneciji, Cagliariju, Madridu, Barceloni, te u Sao Paolu.

Posebnost ovog instituta su inovativne nastavne metode koje se temelje na sinergiji tehnologije i eksperimentiranja, kreativnosti i strategije, pitanja modernih tržišta te možda i najvažnije, izravan kontakt sa poznatim proizvođačima i potencijalnim kupcima kako bi što bolje zadovoljili zahtjeve svjetske proizvodnje. Na ovom je studiju diplomiralo i nekoliko Hrvata, široj javnosti možda je najpoznatiji dizajner Juraj Zigman</b.

Svi oni koji su možda zainteresirani za studij na IED-u, pogledajte sljedeći link.

Pangolin

Totok 

Bio Renovatio