Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inovativni hibrid iz Švedske

VIDEO i FOTO: Saab PhoeniX koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim posebnog izdanja 9-3 kabrioleta nazvanog Independence Edition, Saab je na ženevskom auto salonu posjetitelje iznenadio najnovijim konceptnim automobilom Saab PhoeniX.

Nakon što su Saab i General Motors krenuli svojim zasebnim putevima, švedski proizvođač ozbiljno je naumio pokazati svijetu što mogu kada su prepušteni vlastitim snagama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I po vodi i po tlu Manta – Amfibijsko vozilo na tri kotača Slika nije dostupna Phantom Experimental Electric (EE) Stiže prvi električni Rolls-Royce

Dizajn novog koncepta potpisuje Jason Castriota. Za one koji nisu pratili u školi, Castriota je čovjek koji stoji iza dizajna automobila kao što su Ferrari 599 GTB Fiorano, Rolls Royce Hyperion ili Ferrari P4/5. Castriotina posljednja kreacija, Saab PhoeniX koncept, je elegantni hatchback koji nosi obilježja novog dizajnerskog jezika skandinavskog proizvođača.

Novi dizajnerski izričaj PhoeniX koncepta nazvan 'Aeromotional Design' vuče korijene iz Saabove aeronautičke prošlosti i podsjeća pomalo na Ursaab, prvi prototipni automobil koji su razvili aeronautički inženjeri i iz kojega je iznikla prva generacija Saabovih vozila.

Čistih linija i širokog stava, PhoeniX ima izrazito dobre aerodinamičke karakteristike i posljedično iznimno nizak koeficijent otpora zraka od samo 0.25 Cd. Potencijal kontroliranja protoka zraka Saab je pronašao u specifičnim bočnim krilima koji usmjeravaju zrak s bočnih strana automobila ravno prema stražnjem kraju čime se povećava potisna sila i omogućava bolja stabilnost bez povećanja otpora zraka.

Izvana nema vidljivih ručica za otvaranje vrata (koncept koristi leptir vrata) ili retrovizora koji bi mogli narušiti protok zraka. Ulogu retrovizora preuzele su male kamerice ugrađene na tankim nosačima. Fenomenalno dizajniran stražnji kraj maskira dvije ispušne cijevi neobičnog oblika.

>>Saab ponovo ima model kojim je uzburkao duhove

Pod valovitom oplatom Saab PhoeniX krije se vrlo zanimljiv pogonski sklop. Za prednju osovinu zadužen je 1.6 litreni turbo benzinski četverocilindraš s 200 KS, dok se na stražnjoj osovini nalazi elektromotor snage 34 KS (25 KW) koji snagu crpi iz litij-ionskih baterija, a energija se skladišti i kroz sustav regenerativnog kočenja.

Rezultat je inteligentno hibridno vozilo s pogonom na sva četiri kotača koje nudi veći užitak u vožnji i manju potrošnju goriva. Uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem u kombiniranom ciklusu potrošnja goriva iznosi 5 l/100km uz emisiju štetnih plinova od 119 g/km. Ovakav hibridni sustav razvija se za upotrebu u sljedećim generacijama Saabovih vozila.

Iako PhoeniX neće doživjeti serijsku proizvodnju, izložbeni koncept daje naznake onoga što možemo očekivati u pogledu dizajnerskog izričaja i novih tehnoloških rješenja u budućim proizvodnim Saabovim automobilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene