Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrži krug u klasi električnih vozila

Peugeot EX1 – Kralj Nürburgringa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je Peugeot prvi put predstavio svoj EX1, svi su znali da će to biti fenomenalni električni automobil. Uglađen futuristički dizajn pokazuje naznake trkaćeg duha ovog električnog automobila, a koliko je sportski orijentiran Peugeot je odlučio isprobati na najjačoj trkaćoj stazi od svih – Nürburgring Nordschleifeu.

EX1 ispunio je sva očekivanja i više od toga; postavio je novi rekord u klasi električnih vozila za najbrži krug na poznatom 20,8 kilometara dugačkom Nordschleifeu za 9 minuta i 1.338 sekundi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 9 do 15 Policija ima upozorenje za Zagrepčane: Zbog utrke u nedjelju se zatvara jedan krak važne ulice Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) AKO SE NE PROMIJENI ZAKON Franković: "Dubrovnikom bi mogla voziti samo taksi-vozila na električni pogon"

Potpuno električni mali roadster, službeno predstavljen na pariškom auto salonu prošle godine, u najbržem krugu vozio je prosječnom brzinom od 137 km/h.

Da bismo malo bolje razumjeli što znači ovaj podatak dovoljno je reći da je EX1 oborio prethodni rekord u klasi EV-a za više od 50 sekundi. Vrijeme po krugu Peugeotovog električnog roadstera sada je u rangu s Alfa Romeo Giuliettom 1.4TB sa 170 KS i Porsche Cayennom GTS sa 405 KS.

Ultra-laki Peugeot EX1 s pogonom na sva četiri kotača izrađen je u čast proslave 200. rođendana ovog francuskog proizvođača, a mali EV roadster pokreću dva elektromotora (svaki na jednoj osovini) ukupne snage od 340 KS. Što se tiče serijske proizvodnje, ne bismo se trebali previše nadati da će EX1 izaći na ulice, međutim tehnološka rješenja na EX1 i iskustva dobivena tijekom razvoja automobila definitivno će utjecati na buduće Peugeotove modele.

Uopće nema sumnje koliko je Nürburgring zahtjevni test za bilo koji automobil, a činjenica da je Peugeot EX1 prošao krug u tako impresivnom vremenu dokaz je da električni automobili budućnosti možda i neće biti tako dosadni kako svi misle.

Još prošle godine munjevito brz Peugeot EX1 Concept postigao je par brzinskih rekorda u klasi EV-a.

Francuski istraživač Nicolas Vanier i kineski bloger Han Han imali su priliku provozati se u novom EX1 konceptu i usput postaviti nekoliko brzinskih rekorda na Chengdu vojnom aerodromu u Kini.

Službeno, Han Han oborio je prethodni rekord za ubrzanje do 200 metara i 400 metara s vremenima od 7,0862 sekundi odnosno 12,6754 sekundi. Vanier je postavio i novi neslužbeni rekord za ubrzanje od 0-100 km/h u klasi električnih vozila s vremenom od 3,49 sekundi.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene