Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užitak za oko i vožnju

Novi Mercedes-Benz SLK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže potpuno nova, treća generacija jednog od najuzbudljivijih i najprodavanijih sportskih cabrio/coupe automobila ikada – Mercedes-Benz SLK.

Novi Mercedesov roadster dovodi užitak vožnje na otvorenom zraku na nove razine. Gipkost upravljanja i vrlo moderni interijer uz dodatak pravog sportskog dizajna vanjskog izgleda, top performanse i zavidno niska potrošnja čine ovaj automobil pravim veseljem za voziti, i to ne samo vikendima na otvorenoj cesti već svaki dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEST Mercedes-Benz GLC Coupé na nišanu otmjenosti Slika nije dostupna Napokon službeno FOTO: Mercedes-Benz C-Class Coupe

Mercedes-Benz SLK predstavljen 1996. godine bio je među prvim automobilima na tržištu s tvrdim sklopivim krovom ugledavši se na svog prethodnika, SL-a, ali ovoga puta s elektrohidrauličkim mehanizmom kojime se za manje od pola minute automobil preobražava iz kupea u kabriolet. Gotovo petnaest godina kasnije, gotovo svaki kabriolet dolazi s tvrdim sklopivim krovom.

Momci iz Stuttgarta bili su svjesni da će nova generacija SLK-a, u pravoj maniri Mercedes-Benza, morati opet ponuditi nešto potpuno novo. Stoga su izmislili Magic Sky Control. SLK dolazi s novim, vrlo inovativnim, krovom s opcijom podešavanja transparentnosti. 'Fotosenzibilni' krov službeno nazvan Magic Sky omogućava vozaču da pritiskom gumba zatamni krov, točnije da regulira količinu svjetlosti (pa i topline) koja ulazi kroz stakleni krov. Magic Sky Control nalazi se na popisu dodatne opreme, dok je u ponudi i dalje standardni aluminijski ili panoramski krov.

Novi SLK, tehnološki i dizajnerski gledano, besprijekorno je dotjeran i do najmanjeg detalja, a jedan impresivni podatak je da je, unatoč upadljivijem, većem prednjem kraju automobila koji je ovoga puta okomitiji u odnosu na tlo nego ranije, aerodinamičnost automobila zapravo bolja nego ranije. Otpor zraka smanjen je na samo 0.30 Cd.

Inženjeri Mercedes-Benza zaduženi za aerodinamiku automobila, osmislili su zanimljivu alternativu za konvencionalnu 'windstop' mrežu za zaštitu od vjetra. Novi SLK umjesto windstop mreže ima pomične panele od prozirne plastike koji su pričvršćeni za zaštitne lukove iza sjedala. Vozač ili suvozač može kontrolirati nagib plastičnih panela vrlo jednostavno i brzo i kontrolirati protok zraka u putničkom prostoru za maksimalnu udobnost u vožnji.

Što se tiče motora kupci novog SLK-a će za početak moći birati između dva agregata, oba s direktnim ubrizgavanjem. Za predstavljanje je odabran model SLK 350 BlueEfficiency s 3.5-litrenim V6 motorom pod haubom u kombinaciji sa 7-stupanjskim automatskim mjenjačem, koji nudi 302 KS i ubrzanje od 0-100 km/h za 5.6 sekunde.

Uslijedit će i 1.8-litreni četverocilindraš s 201 KS pod oznakom SLK 250 BlueEfficiency opremljen 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Naknadno se očekuje model sa dizelskim motorom i 210 KS a nikako ne smijemo izostaviti SLK55 AMG s atmosferskim 5.5-litrenim V8 motorom.

Mercedes-Benz odlučio je sa novim SLK-om postaviti i novu razinu sigurnosnih standarda. Novi SLK treće generacije može se pohvaliti velikim brojem elektroničkih sustava poput Attention Assist sustava koji spriječava da vozač zaspi za volanom.

Ovaj sustav razvio je sam Mercedes-Benz i s novim SLK-om dolazi kao dio osnovne opreme. Na popisu dodatne opreme pak nalazi se Distronic Plus s Pre-Safe® kočionim sustavom, koji može neovisno aktivirati kočnice u slučaju mogućeg sudara.

Novi SLK službeno će biti predstavljen krajem mjeseca u središnjici Mercedes-Benza u Stuttgartu u čast 125. godišnjice postojanja, a javnosti će biti predstavljen na ženevskom auto salonu u ožujku.  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene