Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremeplov

BMW trkaći automobili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poštovani čitatelji, predstavjamo vam Vremeplov, novi dio rubrike Automotiv, u kojem ćemo se podsjećati značajnih poglavlja iz povijesti automobilizma. Nije važno je li 'priča' stara pola ili 20 godina – bitno je da izaziva osmjeh i uzbuđenje!

Jeste li se ikada pitali kakav je osjećaj biti profesionalni vozač utrka? Kopajući po arhivi pronašli smo dva filmića koji će vam omogućiti da na trenutak vidite kako izgleda biti u kokpitu trkaćeg automobila za vrijeme utrke. U ovom slučaju radi se o automobilima BMW STW i BMW M3 GTR.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aston Martin potvrdio: Zagato V12 kreće u proizvodnju Slika nije dostupna Nordschleife je 'pao' Renault Megane 265 Trophy – kralj Nürburgringa

U prvom slučaju radi se o vozaču Rolfu Van Osu i njegovom BMW STW automobilom u nizozemskoj Supercar seriji 'davnih' 90-tih. Staza na kojoj voze je TT Circuit Assen. Kada pogledate njegovu vožnju oduševit ćete se kako BMW STW prolazi zavoje i posebno zvuk mjenjača, diferencijala i kompletnog automobila.

Automobil je proizveo BMW Motorsports. Motor koji pogoni ovaj automobil nije M50 6-cilindarski motor već trkaća verzija M42 motora, točnije S42B20 s 1999 kubika i 4 cilindra te maksimalnom snagom od 235 kW (315 KS).

BMW-ov M42 je redni 4-cilindrični DOHC motor s dvije bregaste osovine. Radi se o 16V motoru koji je prvi puta proizveden za E30, 318is i 318i modele iz 1991. godine. Blok motora temelji se na BMW-ovom M40 motoru koji se koristi u 318i modelu, a karakteristična svojstva su dvije bregaste osovine, hidraulični podizači ventila i povećan omjer kompresije od 10:1. Snaga je rasla s godinama (1995 – 300 KS, 1996 – 308 KS, 1997 – 315 KS).

U drugom filmiću odgovorna osoba je Hans Joachim Stuck, koji je jedan od najpoznatijih i najboljih Touring-Car vozača u Europi, ako ne i svijetu, unatrag posljednjih 50 godina. Osim nekoliko godina koje je proveo u F1 tijekom 1970-ih, Stuck je osvojio nebrojeno mnogo Touring-Car kupova i prvenstava, uključujući i DTM, zatim dva puta Le Mans i 24 sata Nürburgringa (prvi put 1970. a zadnji puta 2004. godine u istom automobilu koji možemo vidjeti u video isječku).

BMW M3 GTR pogoni 4.0-litreni V8 motor umjesto 3.2-litrenog rednog 6-cilindričnog motora koji se nalazi u cestovnom M3 modelu. Pogonski sklop koji proizvodi iznad 500 konjskih snaga u podešenju za utrke voli visoke okretaje kao i svi M motori.

Nadam se da ćete uživati u ovim video klipovima. Naša preporuka je da stavite slušalice, pojačate zvuk do kraja i uživate u ludim vožnjama. Tko je već gledao – ovo je popravni.
 

BMW STW 

 


BMW M3 GTR
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene