Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen u Firenci

VIDEO: Hoće li Touareg opravdati očekivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Firenca je svoj uspon doživjela u doba renesanse, i u to je vrijeme bila kulturni centar Europe. Grad u kome su živjeli i svoja najbolja djela svijetu predstavili Dante, Bocaccio, Galileo i mnogi drugi umjetnici i znanstvenici. Svoj obol ugledu koji je Firenca stekla u to vrijeme, i koji ju je proslavio širom svijeta, dao je još jedan genijalac, umjetnik, ali i znanstvenik, Leonardo Da Vinci.

Majstor proporcija i inovator je razlog zašto je VW baš u prijestolnici Toskane odlučio predstaviti novi Touareg. Hoće li s njime VW doživjeti svoju renesansu teško je već sada reći, ali se čini da su na pravom putu. Kao prvo, novi Touareg izgleda znatno bolje. Iako je takav zaključak uvijek subjektivan, većina kolega s kojima smo bili na prezentaciji složila se s nama. To je bio zajednički stav novinara iz Kine, Singapura, Ukrajine i Hrvatske, pa se čini da su dizajneri odradili dobar posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko nevrijeme Tornado poharao Firencu, ozlijeđeno 20-ak osoba Slika nije dostupna 'Bez opravdanja' Merkel ne želi komentirati odluku bez presedana u povijesti!

Maska i svjetla sprijeda nose prepoznatljiv izričaj, započet sa Sciroccom, a kompletan automobil djeluje znatno dinamičnije od prethodnika. Iako su vanjski gabariti povećani, izuzev visine, Touareg je u osnovnoj verziji lakši punih 208 kilograma. Uz uštedu na težini, inženjeri su uspjeli povećati i torzionu krutost za 5 posto, što je za svaku pohvalu. Unjutrašnjost je znatno rafiniranija, i ugodnija. Puno je manje prekidača na središnjem grebenu, a korištenje svih uređaja je jednostavnije. Prilično veliki upravljač iz prethodnika zamijenjen je manjim trokrakim, osjetno ugodnijim pa gotovo i sportskim.

Troši 25 posto manje goriva

Napredak na dizajnu kompletnog automobila pratio je i onaj tehnički. Motori u ponudi troše i do 25 posto manje goriva, a najveća je novost Hybrid, koji kombinira V6 TSI benzinac i elektromotor. 333 konja iz benzinca su potpomognuti elektromotorom koji razvija 47 konja, a do 50 kilometara na sat Touareg se može kretati samo na struju. Jačim stiskanjem papučice gasa benzinac se automatski pali, gotovo neprimjetno, i onda vam je kompletna konjica na raspolaganju.

Najpopularniji izbor i u novoj generaciji će zasigurno biti trolitreni V6 dizel s 240 konja. Njega slijedi veći V8 sa 340 konja, dok će potražnja za 3.6 litrenim FSI benzincem i Hybridom sigurno biti manja. U osnovnoj izvedbi Touareg dolazi s 4MOTION pogonom sa središnjim Torsen diferencijalom i EDS- elektroničkom blokadom diferencijala. Već s njim su terenske mogućnosti impresivne, ali onima koji žele pravo off-road iskustvo namijenjen je Terrain Tech paket.

S njim je moguć uspon od 45 stupnjeva, uz blokadu središnjeg i stražnjeg diferencijala, kao i mogućnost čak peterostupanjske prilagodbe uvjetima na terenu. Još jedan tehnički biser koji je VW predstavio u novom Touaregu je osmerostupanjski automatski mjenjač. Radi fantastično, i znatno doprinosi užitku u vožnji.Stari Touareg je prilčno impresivan stroj, ali ga je novi nadmašio baš na svakom polju. Izgleda bolje, i izvana i iznutra, agilniji je, manje troši, a novi mjenjač ga čini znatno uglađenijim. Prvi utisci s kratkih testnih vožnji su više nego pozitivni, a za nešto više morat ćemo se pričekati do kraja svibnja, kada novi Touareg stiže u Hrvatsku. Cijene zasad nisu definirane.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom,  u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene