Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunski sportaš iz Španjolske

VIDEO: GTA Spano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnji ženevski auto salon poslužio je kao platforma za predstavljanje mnogih novih automobila i raznih dorada. Svoje mjesto našao je i španjolski supersportski automobil sa znakom vuka – GTA Spano iz tvrtke GTA Motor.

GTA Spano doživio je veliki uspjeh tijekom svoje službene premijere na 81. Međunarodnom auto salonu u Ženevi. Tijekom prva dva dana sajma koji su rezervirani za novinske konferencije, GTA Motor pripremio je sto kvadratnih metara prostora za tu priliku i bio jedan od najposjećenijih štandova na cijelom sajmu. Predstavnici raznih tiskovina s oduševljenjem su pratili predstavljanje V10 superautomobila GTA Spano.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatvorena cesta Teška prometna nesreća u Trogiru, jedna osoba poginula Slika nije dostupna Prvi 'Quattro' u malom gradskom automobilu Audi A1 s pogonom na 'sva četiri'

Iskustvo stečeno u automobilističkom sportu bio je ključni faktor prilikom razvoja ovog automobila koji se može pohvaliti s nekoliko svjetski priznatih patenata. Šasija je izrađena od kombinacije kevlara, karbonskih vlakana i titanija, i kao takva postala je standard vrhunske kvalitete u automobilizmu. Ukupna težina vozila iznosi 1350 kg.

Za motorizaciju se brine V10 jedinica uzdužno postavljena na stražnjem dijelu vozila, iza sjedala vozača i suvozača, a da se isti ne bi kolektivno pretvorili u puding brine se pregrada od zlata koja dijeli putnički prostor i prostor gdje se nalazi motor. (davne 1992. istu stvar je ugradio McLaren F1).

Spomenuta jedinica proizvodi ukupno 820 konjskih snaga i okretni moment od 960 Nm. Pogonska jedinica uparena je sa 7-stupanjskim mjenjačem koji prenosi snagu na stražnje kotače. Sa svom tom snagom pod poklopcem motora i malom težinom, GTA Spano ubrzava od nule do stotke za manje od tri sekunde, a momci iz GTA Motora kažu da će maksimalna brzina iznositi oko 350 km/h.

GTA Spano leži na najnovijim Pirelli Pzero gumama dimenzija 255/35 na prednjim 19-inčnim naplatcima i 335/39 na stražnjim naplatcima od 20 inča. Kočioni sustav uz pomoć ABS-a sačinjavaju 380-milimetarske karbon-keramičke kočnice s šesteroklipnim kliještima tvrtke AP Racing.

Stakleni panoramski krov automobilu daje dojam prostranosti i istovremeno elegananti i sportski izgled kojemu doprinosi patentirani sustav unutarnjeg osvjetljenja i osjenčavanja tj. zatamnjivanja krova korištenjem tekućih kristala.

Iako je dizajn automobila temeljen na performansama, unutrašnjost nije totalno ogoljena kao u trkaćim automobilima. GTA Spano je civilizirani supersportski automobil s panoramskim krovom i prtljažnim prostorom od karbona, a dolazi i sa setom kofera.

GTA je namjenio ovaj automobil za svestranu upotrebu i iz tog razloga ugradio u automobil adaptivne amortizere koji mogu podići visinu automobila za čak 8 centimetara, što bi trebalo biti dovoljno za prelaženje preko ležećih policajaca ili mogućih oštećenja na kolniku.

GTA Spano proizvoditi će se u limitiranoj seriji od sveukupno 99 primjeraka. Još jedino ostaje da saznamo kolika će biti cijena ovog monstruma pa da možemo ocijeniti kako stoji sa konkurencijom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene