Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BAC MONO

VIDEO: Bac Mono - uzbudljiv performansni jednosjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Entuzijasti diljem svijeta sanjaju o tome da mogu projektirati i proizvesti svoj vlastiti automobil. Ono što odvaja braću Neilla i Iana Briggsa iz Cheshirea od većine jest da su oni zapravo kvalificirani i dovoljno iskusni da to zaista i naprave. Rezultat njihova rada krenuo je u serijsku proizvodnju, a zove se BAC MONO.


MONO (monoposto – jednosjed) projektiran je s ciljem da dovede razinu upravljivosti, performansi i uzbuđenja ravnu trkaćim automobilima poput bolida Formule 1 na ulice, jer ovaj automobil koji izgleda kao da je stvoren za trkaću stazu ima dozvolu za vožnju po javnim cestama.

Ovaj automobil pravi je primjer inženjerskog savršenstva i strasti braće Briggs koji imaju 15 godina iskustva u automobilističkoj industriji a tijekom tog vremena preko svoje tvrtke Adaptive Space sudjelovali su na dizajnerskim i inženjerskim savjetodavnim projektima za tvrtke poput Ford Motor Co., Mercedes-Benza i Porschea. Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 1. prosinca redovito plovi Golubica ipak kreće u osvajanje dunavskih valova Slika nije dostupna Vukovarska Ada nakon 16 godina otvorena za kupanje

Britanski proizvod, BAC MONO, savršena je kombinacija svih segmenata automobilske industrije. Aerodinamičke karakteristike optimizirane su koristeći CFD softver u suradnji sa Sveučilištem u Stuttgartu dok se popis dobavljača čini kao imenik najpoznatijih imena u automobilskoj industriji. Tzv. ''pushrod'' ovjes s prilagodljivim amortizerima tvrtke Sachs Racing dolazi ravno iz trkaćeg svijeta. Za kočioni sustav pobrinuo se AP Racing, za kotače OZ Racing a gume su također morale biti posebno razvijene, što je preuzeo Kumho. Elektronika i instrumenti dolaze iz tvrtke GEMS.
Karoserija od karbonskih vlakana prekriva čeličnu cjevastu konstrukciju s zaštitnim kavezom koji je certificirala FIA, konceptno poput DTM trkaćih automobila.


MONO snagu crpi iz uzdužno postavljenog atmosferskog 2.3-litrenog Cosworthovog agregata s 280 KS, uparenog s elektronski kontroliranim 6-stupanjskim 'paddle-shift' Hewland sustavom prijenosa s diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Sa težinom od samo 540 kg MONO ubrzava od nule do stotke za 2.9 sekundi a do 160 km/h potrebno mu je 6.7 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 274 km/h.
U automobilu postoji mjesto pod ključem za odlaganje kacige i volana. Sjedalo je fiksirano zbog sigurnosnih razloga kao i zbog postizanja optimalne raspodjele težine 48/52 (sprijeda/straga), te se vozači raznih visina i težina mogu udobno smjestiti čemu pomaže mogućnost podešavanja udaljenosti papučica i upravljačkog stupa. Postoji mogućnost izrade potpuno profiliranog sjedala po uzoru na Formulu 1.

Ian Briggs iz tvrtke BAC (BAC - Briggs Automotive Company) rekao je sljedeće: "MONO predstavlja kulminaciju 12-godišnjeg sna za nas – to je automobil kakav smo oduvijek željeli posjedovati a koji nitko nije proizvodio.'' Ianov brat Neill Briggs dodao je: ''Svi automobili izrađivati će se po principu 'tko prvi, njegova djevojka' a naš pogon ima kapacitet proizvodnje 50 do 100 automobila godišnje. Sve što mogu reći u ovom trenutku jest da su prve reakcije izuzetno ohrabrujuće.''
Gotovo 80.000 britanskih funti (91.900 EUR) biti će potrebno izdvojiti za vrlo poželjan ali i cjenovno prihvatljiv BAC MONO. Sada nam ostaje za vidjeti kako će se BAC MONO nositi sa vozilima poput KTM X-Bowa, Ariel Atoma ili Caterhama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene