Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veo je pao

VIDEO: Audi napokon predstavio Q3!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ogromne Q7-ice, kojom je započela Audijeva SUV priča, pa potom i manjeg Q5, sada je na redu i najmanji - Q3. Zasada najmanji, jer nije nemoguće da se u budućnosti pojavi i mini SUV - Q1.

Kako ne bi bilo zabune, model koji gledate nije tek studija koja najavljuje serijski model. Ovo je automobil koji će se, u ovakvom obliku, uskoro moći vidjeti u Audijevim salonima diljem svijeta.

Model s 5 vrata se bazira na platformi bratskog VW Tiguana, što znači kako je ispod prednjeg poklopca ista konfiguracija – poprečno smješten motor s pripadajućim mjenjačem. Poznate stvari, a isto se može reći i za dizajn. No ovdje, doista, nismo očekivali nikakve radikalne zahvate već tipičan Audi pristup. Posve slično postojećim kućnim modelima, s naglaskom na prepoznatljivosti. Ipak, čuli smo dosta komentara kako Audi pretjeruje u kopiranju vlastitog dizajna te laici, posebice kada neki od Audijevih modela gledaju sprijeda, teško prepoznaju o kojem je modelu riječ.
No, Audi je ustrajan, a rekordni rezultati prodaje govore kako su na dobrom putu.

Konačno, bilo bi nepošteno reći kako Q3 ne izgleda dobro. Dapače, izgleda izvrsno. Sprijeda, straga ili s boka – novi će SUV svojeg vozača karakterizirati kao dinamičnu osobu koja cijeni eleganciju.

Q3 je dugačak 4,4 metra što je 24 centimetra manje od Q5 ili 15 centimetara više od Audija A3. To je ujedno i najkraći odgovor onima koji su smatrali kako je ovakav model besmislen. Unatoč tome što je manji od Q5, Q3 je tek neznatno uži, dakle, prostranost je i više nego zadovoljavajuća. K tome, Q3 je čak 10 centimetara niži od Tiguana, što mu osigurava prilično sportski izgled.

Kompaktnije dimenzije jamče i manju masu, svega 1.500 kilograma, na koju je utjecala i djelomična uporaba aluminija na karoseriji. U prtljažniku ima mjesta za 460, odnosno čak 1.365 litara sa spuštenim sjedalima. Dakle, Q3 nije samo za šminkanje već i za aktivni odmor. Iako u ovako lijepu i kvalitetno napravljenu kabinu baš i ne bi gurali prljavi bicikl, skije ili opremu za roštilj.

Kupci će moći birati između čak pet boja interijera, tri vrste tkanine i tri dizajna kožnih presvlaka. A to je tek dio popisa dodatne opreme… Od listopada, kada počinje prodaja, Q3 će se nuditi s pogonom na sve kotače, automatiziranim S-Tronic mjenjačem te isključivo s dvolitrenim motorima. Dva benzinska i dva dizelska. U početku, doduše, samo s jačim dizelašem, najveće snage 177 konja, dok će nešto kasnije biti dostupan i slabiji dizelaš sa 140 konja, ujedno i jedini motor uz koji će Q3 biti opremljen samo s pogonom na prednje kotače i ručnim mjenjačem.

Ljubitelji benzinaca mogu birati između modela od 170 i 211 konja, što je brojka koja je prvi puta u koncernu uvedena u Golfu GTI. Dakle, snažan, iznimno elastičan benzinac, s kojim Q3 stotku hvata jednako brzo kao i spomenuti GTI, za 6,9 sekundi, dok je pri najvećoj brzini od 230 km/h tek nešto sporiji, ali ipak impresivno brz za jedan SUV. Za razliku od Torsen sustava s permanentnim pogonom na sve kotače, kakav koriste Q5 i Q7, manji Q3 se oslanja na lakšu i ekonomičniju Haldex spojku. Za dobru je trakciju zadužen i elektronski zatvarač diferencijala integriran u ESP sustav.

Novi Q3 će se proizvoditi u Seatovoj tvornici u Martorellu. Iako je do listopada još mnogo vremena, Nijemci već sada imaju cijenu za osnovni model. 29.900 eura je minimum za novi šminkerski SUV. Nešto skuplje od BMW-a X1 i približno na granici dolazećeg Range Rovera Evoque te Mercedesovog, još uvijek Top-Secret modela BLK. To jasno opisuje i muke potencijalnih kupaca, jer će društvo u novoj premium klasi biti doista impresivno.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene