Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spoj dvije koncepcije

VIDEO: Audi A5 Sportback, između limuzine i coupea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U moru novih karoserijskih izvedbi kojima nas proizvođači iznenađuju iz godine u godinu, limuzine kupeovskih linija estetski su možda i najzanimljivije. Trend koji je započeo Mercedes s CLS-om, danas ima dosta predstavnika, a najnoviji od njih je Audi A5 Sportback.

Gledan sprijeda ili straga, Sportback se teško razlikuje od Coupea, i tek će pogled s boka otkriti kako je ovdje riječ o drugoj karoserijskoj izvedbi. U odnosu na Coupe međuosovinski je razmak povećan za 6 centimetara, što je dalo dovoljno prostora za još jedan par vrata i solidan komfor na stražnjoj klupi. Njega, ipak, narušava padajuća linija krova, što otežava boravak višim putnicima, ali je po svemu ostalom ugođaj ravan onom u klasičnoj limuzini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Audi redizajnirao A3 Sportback Slika nije dostupna Brutalni Audi RS3 iz Sportec-a

Iako je Sportback građen na istoj osnovi kao i A4, on, zahvaljujući A5 genima, djeluje osjetno dinamičnije, dok mu peta vrata daju i određenu dozu praktičnosti. Nju A4 nadmašuje samo u Avant izvedbi, koja izgledom ipak ne može konkurirati atraktivnoj pojavi Sportbacka. Kako je dobar dio vanjštine posudio od Coupea, nije bilo razloga da se i unutrašnjost Sportbacka ne radi na istoj osnovi. Kvaliteti i funkcionalnosti prostora za putnike teško je naći manu, i na tom polju Audi već odavno može biti primjer.
O samom dizajnu bi se dalo raspravljati, ali teško bi se našli oni koji bi mu dali lošu ocjenu.

Vrhunska prednja sjedala

Većina bi unutrašnjost ipak ocijenila čistom peticom, što bi bilo na tragu i našeg razmišljanja. Osim samog izgleda prednje armature i kompletne putničke kabine, visokoj ocjeni doprinosi i sam osjećaj za upravljačem. Idealnu vozačku poziciju će pronaći svi, neovisno o visini, što nije odlika puno automobila. Ta idealna vozačka pozicija ne bi se mogla postići i bez vrhunskih prednjih sjedala, koja zaslužuju svaku pohvalu. Već uobičajeno za slične automobile, stražnja je klupa zakinuta za jedno sjedalo. Što se tiče unutarnjih gabarita, mjesta za tri putnika ima, ali su se u Audiju odlučili prikloniti uobičajenom trendu.

Motor testnog Sportbacka je najslabiji u ponudi. Dvolitreni turbodizelaš sa svojih 170 konja i 350 Nm okretnog momenta teško da može potvrditi prvi dio imena samog automobila, ali vas neće ni razočarati. Uostalom, skoro 230 kilometra na sat i 8.7 sekundi do stotke, brojke su koje svakako već ulaze u rang sportskih performansi. Potrošnja, koja nikad nije bila problematična kod ovog agregata, zahvaljujući i novo uvedenom start-stop sustavu, još je skromnija. Sportback se u prosjeku zadovoljava sa 7 litara, što je za automobil tih gabarita odličan rezultat. Analogno tome i dobra ocjena na našem eko testu, koja je dodatno učvršćena eko detaljima, poput spomenutog start-stop sustava koji automatski gasi i pali motor te pokazivača za štedljivo mijenjanje brzine.

140 tisuća kuna samo na dodatnu opremu

Pohvale koje zaslužuje testni Sportback pomalo izblijede onog momenta kada spomenemo cijenu. 456.000 kuna zvuči kao pravo malo bogatstvo, i jedino što je utješno je da skoro 140.000 kuna otpada na dodatnu opremu. Dakle, cijena starta od 310.000 kuna, što ipak puno bolje zvuči, iako će se u trenutnoj situaciji naći malo onih koji i toliko mogu izdvojiti za novog atraktivnog Nijemca.

Emisiju Automotiv gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene