Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamo s opremom?

VIDEO: A kamo sa skijama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svake godine početkom zime, mnogi si vozači iznova postavljaju pitanje, kamo sa skijama i skijaškom opremom?

Ako nemamo krovnu kutiju, onda skije uglavnom završavaju u prtljažniku. No znamo li kakva opasnost prijeti od neosiguranih skija i opreme? Odgovor na ovo pitanje pruža nam test njemačkog auto kluba, ADAC-a. Automobil se puni tipičnim zimskom prtljagom, dva seta skija s pripadajućim štapovima, skijaške cipele, sanjke i dva ruksaka za jednodnevni izlet, a uz to, ovdje je i topli napitak.

Pročitajte i ovo Turisti - 1 Ugostitelji trljaju ruke Prvi test za turističku sezonu: Samo u jednom danu sletjet će 25 zrakoplova Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli"

Testira se frontalni sudar pri brzini od 50 km/h. Prije samog naleta prtljage, oba su putnika zalivena vrelom tekućinom. Zbog snažne sile ubrzanja, skije 30 puta većom težinom nalijeću na putnike te probijaju vjetrobran i ostala prtljaga nekontrolirano leti kabinom. Sanjke je zadržao naslonjač, no i one, s povećanom masom od čak 120 kilograma, posredno udaraju u leđa vozača. Dakle, skije smo ovdje samo odložili i nismo ih nikako osigurali, a zbog toga one lete prema naprijed te su razbile vjetrobran. U slučaju da se sudar dogodi pod malim kutom, odnosno ukoso, postoji velika mogućnost da skija udari i u glavu putnika. I skijaške su cipele samo ostavljene u prtljažniku, pa tako neosigurane predstavljaju potencijalno veliku opasnost za putnike.

Sve treba dobro pričvrstiti

U slijedećem testu ADAC pokazuje kako pravilno prevoziti skijašku opremu. Spušteno je samo jedno stražnje sjedalo dok su skije i štapovi osigurani sigurnosnim zatezačima. Ovakve kopče prema DIN normi mogu izdržati opterećenje do 350 kilograma, što se često dostiže u ekstremnim situacijama. Ovdje je i čvrsta daska koje će spriječiti mogući nalet teških predmeta. Sanjke su poslužile kao spremište za ruksake, te su, naravno, propisno učvršćene. Skijaške cipele treba postaviti što niže, ako je moguće, u prostor za noge između sjedala, a i termosica s vrućim pićem mora naći svoje sigurno mjesto. Pri sudaru u jednakim uvjetima, stvari su se lagano pomakle prema naprijed, no sve je ostalo na svome mjestu.

Kada se razne stvari prevoze u autu, moraju biti dobro osigurane, s pojasevima na zatezanje te treba koristiti kopče u prtljažniku. Teške stvari treba staviti što niže i što više naprijed, recimo, staviti ih iza prednjih sjedala. Skije bi, u pravilu, trebalo voziti na krovu, dakle, kada je moguće, maknuti ih iz auta i staviti na krov. Na taj način putnici neće biti u opasnosti, a ako to nije moguće, skije obavezno treba privezati pojasevima i učvrstiti ih prema stražnjem kraju kako ne bi letjele kabinom vozila u slučaju sudara. Dakle, kao što smo rekli, neosigurana skijaška oprema može uzrokovati teške, pa čak i smrtonosne ozljede. Stoga, prije svake vožnje dobro razmislite kako spriječiti neželjene posljedice, da se idealni odmor ne bi pretvorio u noćnu moru.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene