Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upoznajte Willie

Je li ovo autobus budućnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizajner po imenu Tad Orlowski predstavio je prilično domišljat koncept javnog prijevoza s pomalo smiješnim imenom Willie koji bi trebao ''transformirati gradske vizure.''

Autobus nazvan ''Willie'' je konceptna studija dizajnera Tada Orlowskog koji je odlučio primijeniti najnovije trendove u tehnologiji u izravno gradsko okruženje. Njegova konceptna studija osim funkcije javnog prijevoza namijenjena je i kao sredstvo informiranja i oglašavanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Inovativan element kojime se Willie razlikuje od tradicionalnih autobusa jest dizajn bočnih ploha autobusa koje su izrađene od transparentnih LCD ekrana. Ova tehnologija već je dostupna u serijskoj proizvodnji, a njena primjena je raširena diljem svijeta.

Transparentni ekran tako može u svakom trenutku funkcionirati kao uobičajena površina za prikazivanje sadržaja te čak ima i 'touch control' funkcije. Gradski autobusi tako bi se prema viziji Tada Orlowskog mogli preobraziti u mobilne reklamne plakate ili filmska platna s isječcima iz filmova, turističkim informacijama u najposjećenijim dijelovima grada ili bi pak mogli pružati putnicima dodatne informacije poput prikaza ruta autobusa, informacija o vremenskim prilikama, vijesti i slično.

Willie karakterizira minimalistički i elegantan dizajn kojime je naglašen funkcionalni aspekt ovog načina prijevoza, kaže Orlowski. Velike, glatke površine i mekani rubovi okvira autobusa stvaraju ugodan estetski dojam. Ovo zanimljivo rješenje izgleda još dojmljivije kad se upali osvjetljenje u unutrašnjosti autobusa čime se stvara dojam kao da prikazi na ekranima doslovce žele iskočiti iz glatke staklene površine.

Dobrobiti za putnike kao i komercijalne aplikacije nedvojbene su, a ovaj inovativni projekt definitivno je znak onoga što bi nas doista moglo čekati u budućnosti.

Orlowski kaže da su dva velika europska grada već izrazila zanimanje za koncept. Bilo bi zanimljivo saznati koliki bi bili troškovi proizvodnje i održavanja ovakvog sredstva javnog prijevoza obzirom na velike površine prekrivene LCD ekranima.

Ideja autobusa / televizora i nije loša i bilo bi stvarno cool da na ekranu na autobusu možemo pročitati vijesti ili vidjeti neke korisne informacije ali pitamo se da li bi ovakvo sredstvo javnog prijevoza bila prevelika distrakcija za ostale sudionike u prometu. Još jedna stavka jest i nemogućnost otvaranja prozora za putnike što znači da bi Willie morao biti opremljen vrlo učinkovitim sustavom prozračivanja. Ideja je zanimljiva ali da li će Willie ostati samo ideja, vrijeme će pokazati.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene