Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Dubaiju predstavljen automobil s 5.000 KS – istina ili neslana šala?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjetitelji Dubai Motor Showa ostali su u najmanju ruku iznenađeni ako ne i zaprepašteni kad su vidjeli Devel Sixteen, novi superautomobil izložen na autosalonu pored velikog natpisa na kojem piše da automobil ima 5.000 KS!

Da je proljeće, još jednom bismo provjerili kalendar da se uvjerimo da se ne radi o prvotravanjskoj šali ali obzirom da mjesec travanj nije ni blizu, čini se da je netko mislio ozbiljno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utrka u Dubaiju Rimčev Concept One pokorio Ferrari 458 Slika nije dostupna Range Rover Evoque na Startech način

Ovaj čudnovat proizvod ''Made in Dubai'' za sada možemo samo gledati s velikim upitnikom iznad glave a prema riječima proizvođača ovo bi mogao biti novi car svih statistika i knjiga rekorda. Zvuči fantastično, zar ne? Ali možda i nije.

U čemu je problem? Gotovo u svemu. Čak i pod pretpostavkom da je Devel Sixteen razvio novi Stephen Hawking automobilskog svijeta i da to doista sve funkcionira, možete li zamisliti fizičke sile koje se generiraju u vožnji pri 560 km na sat? Problem je i što u svijetu danas ne postoje cestovno-legalne gume koje mogu podnijeti takve brzine.....itd itd.

Koliko god pouzdane ili istinite bile tehničke specifikacije novog superautomobila iz Dubaija, ipak im treba odati priznanje za volju i kreativnost. Devel Sixteen dizajnom je očigledno inspiriran automobilima poput Lamborghini Venena i Pagani Huayre.

Tvrtka koja stoji iza projekta tvrdi da je automobil pogonjen 7.2-litrenim V16 motorom kojem su pridružena četiri turbo punjača da bi u konačnici dostavljao nevjerojatnih 5.000 KS. Prisjetimo se, Volkswagenov Bugatti Veyron iz slične konfiguracije (8.0-litreni W16 s četiri turbo punjača) razvija ''tek'' 1.200 KS a i za takve rezultate inženjeri su utrošili nekoliko godina života pred kompjuterima i na testnim poligonima da bi ta priča doista držala vodu u stvarnom svijetu.

Još luđi podatak jest da je deklarativno vrijeme ubrzanja od 0-100 km/h na papiru točno 2 sekunde uz maksimalnu brzinu od nevjerojatnih 560 km/h.

Mohammad Al Attar, jedan od braće na čelu tvrtke nazvane Defining Extreme Vehicles Car Industry LLC objašnjava: "Ovo će biti najbrži automobil na svijetu. Siguran sam da trenutno ne postoji ništa takvo u svijetu.''

Ljubitelji automobila vjerojatno bi se složili da nije uopće loše kad se svako toliko pojave ovako ludi i nevjerojatni inženjerski projekti. Neki od njih tek su puki izraz mašte nekog industrijskog dizajnera, neki su izrađeni na zdravim temeljima i jedna su od stepenica ka razvoju novog superautomobila, a danas je nebo doista granica. Time rečeno, ipak je malo nevjerojatno da bi Devel Sixteen mogao biti ozbiljan projekt.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene