Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆI METAL

TOP 10 – Tko ima najbrži SUV od 0 do 100 km/h?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste danas dobili na lotu i već sutra si kućni prilaz želite uljepšati sportskim SUV-om s performansama superautomobila, ovo je popis koji će vam olakšati izbor

Prošla su vremena u kojima su brzi automobili podrazumijevali sjedenje toliko nisko da ste imali osjećaj kako stražnjicom dodirujete asfalt, tvrda i uska sjedala, buku motora i ovjesa te potrošnju zbog koje ste bili primorani podići manji kredit. I danas ima takvih automobila, za one koji to žele, no većina bi radije sjedala s opcijom masaže i udoban ovjes zajedno s ubrzanjem i konačnom brzinom na razini čistokrvnih sportskih strojeva. Sviđa vam se zamisao? Što kažete onda na sve to upakirano u SUV vanjštinu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PETROLIST Porsche Cayenne - pretpremijerna vožnja u trećoj generaciji automobila koji je spasio sve što kod Porschea volimo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Ferrari Portofino – nitko vam se više neće smijati jer vozite najjeftiniji automobil iz Maranella

Prodano! I to u dvoznamenkastom broju jer se toliko sportskih modela s većom udaljenošću od tla nalazi na tržištu, koji su u svakom trenutku spremni uzeti skalp razvikanim sportskim automobilima. Donosimo vam 10 najbržih od 10 različitih proizvođača!

10. Jaguar F-Pace S
Kraj, odnosno početak popisa očekivano je pripao najslabijem (380 KS), ali ujedno i najlakšem (1.861 kg) kandidatu koji da bi stigao do 100 km/h treba 5,5 s. Dobitniku titule najljepšeg automobila u 2017. to omogućuje 3,0-litreni V6. 

9. Maserati Levante S
Iz Italije nam stiže Levante S koji koristi jednaku filozofiju kao i F-Pace, no proizvodi 50 KS više, što ga čini 0,3 s (ukupno 5,2 s) bržim do 100 km/h. Kazaljka brzinomjera se zaustavlja na konačnih 264 km/h.

8. Jeep Grand Cherokee SRT
Nakon dva SUV-a lake kategorije, dolazi nam pravi teškaš! Amerikanac pogonjen 6,4-litrenim V8 snage 468 konja ima masu 2.418 kg te s 5 sekundi do stotke odbacuje sve predrasude o tromosti.

7. Audi SQ7 TDI
Mogli biste pomisliti da se jedan dizelaš na ovaj popis ugurao preko veze, ali kada pogledate brojke, promijenit ćete mišljenje. Iz 4.0-litrenog V8 proizlazi „svega“ 435 KS, no zahvaljujući čak 1000 Nm momenta Audijev SUV do 100 km/h sprinta za 4,8 s zaustavljajući se na limitranih 250 km/h.

6. Range Rover Sport SVR
Britanski proizvođač luksuznih automobila središte je SUV svijeta, a u ponudi drži i jedan od najbržih članova. Riječ je o Range Roveru Sport SVR koji broji 550 KS, što 2.330 kg težak automobil do 100 km/h katapultira za 4,7 s.

5. Mercedes-AMG GLE/GLE Coupé 63 S
Bilo u običnoj, bilo u Coupé verziji, Mercedes je uz pomoć AMG čarobnjaka GLE-u omogućio ubrzanje do 100 km/h za impresivne 4,2 sekunde. Šteta što je 585 KS zauzdano na 250 km/h maksimalne brzine.

4. BMW X5/X6 M
Jednako kao i kod izravnog konkurenta na 5. mjestu, i BMW-ov SUV srednje visoke klase stotku hvata za 4,2 s, a jednako tako je i limitiran na maksimalcu od 250 km/h. Pitamo se gdje 4.4 V8 ima svoj kraj…

3. Porsche Cayenne Turbo S
Stuttgart je svijet zatresao pojavom Cayennea Turbo S koji je pogonjen 4,8-litrenim V8 s 570 KS. Brojke su sljedeće – 0-100 km/h - 4,1 s, maksimalna brzina - 284 km/h.

2. Bentley Bentayga
Da smo napravili popis najsnažnijih, najtežih ili najskupljih SUV-ova, Bentayga bi ponosno stajala na samom vrhu, međutim, ovdje se radi o modelima s najmanjim ubrzanjem, a Bentleyu čak ni 4,1 s do 100 km/h nije bilo dovoljno za ostvarivanje još jedne pobjede. Da skine koju od 2.440 kila 608 KS bi galopiralo još brže.

1. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio
Iznenađenje ili ne, slavlje se ovoga puta odvija u prostorijama Alfe. Talijani su u svoj prvi SUV naziva Stelvio ubacili 2,9-litreni motor sa 6 cilindara koji, jednako kao i u limuzinskoj Giuliji, proizvodi 510 KS. Ta najsnažnija verzija u imenu ima dodatak „Djetelina s četiri lista“ pa bi zlobnici mogli reći kako su s 3,9 sekundi do stotke, do titule SUV-a s najbržim ubrzanjem došli srećom, no mora im se priznati da su za to zaslužni Ferra…Alfini inženjeri. Bravo l'italiani!

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene