Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U čast proslave 5.000 godina zanata izrade nakita u Indiji, Tata Grupa u suradnji s Titan Ind. proizvesti će zlatnog Tata Nano, inače najjeftinijeg automobila na svijetu.


Titan Industries, koja je inače tvrtka u vlasništvu Tata Grupe, u proljeće 2011. predstavit će prvi ikada automobil izrađen od čistog zlata i nakita pod nazivom Goldplus Nano.

Vezani članci Slika nije dostupna Jesmo li spremni za Tata Nano? Slika nije dostupna Hoće li Nano pokrenuti revoluciju u automobilskom svijetu?

U sklopu kampanje za predstavljanje novog Nanoa, poznata zlatarna Goldplus, također u vlasništvu Titan Industries Ltd., pokrenula je jednomjesečni natječaj za najbolje dizajnersko rješenje za novi Nano.

U natječaju je sudjelovalo trinaest dizajnerskih projekata iz cijele zemlje. Pobjednički dizajn proglašen je 24. prosinca, a isti će ukrašavati novi Nano izrađen od čistog zlata u Titanovoj tvornici u gradiću Hosur, 40 kilometara jugoistočno od Bangalorea.

Primarni cilj Goldplus Nano projekta je poboljšati prodaju Nanoa, koja u zadnje vrijeme drastično opada. Naime, od ukupno 9.000 automobila koliko je izašlo iz tvornice u srpnju 2010., u studenom je prodano samo 509 Nano modela.

Pad prodaje dijelom se može pripisati nizu prijava o spontanom zapaljivanju automobila zbog loših instalacija što je, naravno, ubilo svaki tračak entuzijazma kod ljudi koji su bili oduševljeni idejom jednostavnog prijevoznog sredstva dostupnog i za najtanjem novčaniku.

Dodajmo da će Tata Nano za europsko tržište zbog obaveze poštivanja sigurnosnih zahtjeva te Euro 5 normi o emisiji štetnih plinova najvjerojatnije u konačnici koštati oko 5.000 eura.

Tata Motors nada se da će posebno izdanje Nanoa ponovno potaknuti interes kupaca za najjeftiniji automobil na svijetu. Teško!