Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema podacima američkog FBI-a, svake se tri sekunde ukrade jedan automobil. U Americi velik broj krađa završava upravo policijskom potjerom.


Iako u Hrvatskoj ne bilježimo toliku učestalost krađa, ipak stvar ne treba prepuštati slučaju. Naime, tijekom 2009., u Hrvatskoj je ukradeno 1.677 vozila. Policija je uspjela razriješiti 906 krađa, odnosno više od 50 posto. Trend otuđenja vozila je u padu, no opreza nikad dosta. Jedan od najboljih načina zaštite vozila jesu sustavi blokade mjenjača, Mul-T-Lock i Construct.

Vezani članci Slika nije dostupna Tražili 13. plaću, a Vučić im se izderao: Marš van, bando lopovska! Slika nije dostupna Gumpert Tornante by Touring Superleggera

Riječ je o čistoj fizici; čelik blokira polugu mjenjača automobila te je nemoguće prebaciti mjenjač iz zaključane brzine. Princip je vrlo jednostavan. To jako znači da će lopovi, uvidjevši kako se pokraj mjenjača nalazi bravica, odustati od krađe jer im ovaj sustav zaštite predstavlja teško rješivu prepreku. Sustav je izrađen od legure najčvršćeg čelika te ga se ne može prepiliti. Uz to, u njega je ugrađena bravica s kodiranim ključem kojeg je nemoguće reproducirati u, takozvanoj, domaćoj radinosti.

U slučaju gubitka ili krađe ključa moguće je izvršiti promjenu kombinacije cilindra. Brava je potpuno zaštićena od bušenja, a posjeduje i sve ISO certifikate kvalitete.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.