Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stižu nam praktične dječje auto-sjedalice na napuhavanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Volvo ponovno predvodi u brizi za sigurnost putnika i dizajnu sigurnosnih sustava, ovoga puta za najmanje članove obitelji za koje je osmislio koncept vrlo praktične dječje auto-sjedalice na napuhavanje.

Dječje auto-sjedalice, kao što svi roditelji znaju, uglavnom su velike, teške za nošenje i grozno naporne za montiranje. Upravo je zato Volvo Cars osmislio koncept izuzetno lake dječje sjedalice na napuhavanje. Sjedalica je sigurna, lagana je za pakiranje i omogućiti će roditeljima da ju koriste u raznim situacijama što danas ne mogu s proizvodima koji su trenutno na tržištu.

Pročitajte i ovo Najsigurniji automobil na svijetu (Foto: Volvo) Sigurnost na prvom mjestu Istraživanje koje se nikad ne šali - najsigurniji automobil u povijesti napokon nam dostupan Volvo Drive E tehnologija – efikasna snaga bez kompromisa Dinamična i ekonomična vožnja Volvo Drive E tehnologija – efikasna snaga bez kompromisa

Lawrence Abele, menadžer dizajna u Volvo Monitoring and Concept Centru u Los Angelesu koji je i osmislio novu dječju sjedalicu, i sam ima dvoje djece te je upravo o njima najviše razmišljao dok je radio na konceptu nove sjedalice. ''Za mene je sigurnost moje djece uvijek na prvom mjestu a kad smo živjeli vani s naše dvoje male djece, morali smo nositi teške auto-sjedalice preko aerodroma, pa u taksije i tako dalje. Za mnoge je ljude putovanje s malom djecom pravi izazov; bilo što što bi moglo pomoći roditeljima s malom djecom i pojednostaviti im život, više je nego dobrodošlo,'' kaže Abele.

Ovaj koncept otvara mnoge nove mogućnosti, pa tako npr. bake i djedovi ili prijatelji koji vam čuvaju djecu i kojima treba lako prenosiva dječja sjedalica, odsad puno lakše mogu funkcionirati u svakodnevnim situacijama. Ovakva sjedalica biti će izuzetno praktična i za putovanja automobilom, autobusom, dakle u situacijama kad se uobičajeno oslanjate na sigurnosne mjere koje su vam na raspolaganju.

Sjedalica se temelji na inovativnom sustavu pumpi koji je tih i učinkovit kako radom tako i konstrukcijom. Sjedalica se napuhava za manje od 40 sekundi te se ispuhava pomoću integrirane pumpe.

VELIKI TEST dječjih autosjedalica: Četiri pale zbog loše sigurnosti

Ukupna masa sjedalice je manja od 5 kilograma, što je upola manje u odnosu na današnje postojeće auto-sjedalice, a ujedno je i konstantno povezana s internetom preko Bluetootha nudeći tako cijeli niz funkcija, uključujući i ispuhivanje na daljinsko upravljanje. Sjedalicu će roditelji lako moći spremiti u torbu zajedno s drugim dječjim stvarima.

Nova konceptna dječja sjedalica na napuhavanje montira se u suprotnom smjeru te gleda u stražnji kraj automobila, obzirom da je to dokazano najsigurniji položaj za djecu u vožnji obzirom da se kod manje djece kosti vrata i glave još uvijek razvijaju te nisu toliko jake kao kod odraslih.

U slučaju frontalnog sudara, glava vozača i/ili putnika koji sjedi prema naprijed zbog sile tijekom udarca bačena je unaprijed što stavlja veliki pritisak na mišiće i kosti vrata. Iz tog razloga, djeca trebaju posebne pojaseve i trebaju biti okrenuta prema natrag najmanje do 3 ili 4 godine starosti.

''Zapravo, bilo bi bolje za sve nas da se vozimo sjedeći u suprotnom smjeru ali obzirom na to kako su automobili danas dizajnirani, to nije moguće. Međutim, mlađa djeca mogu i trebala bi biti okrenuta prema natrag koliko god dugo je to moguće,'' kaže Lawrence Abele i dodaje: ''Cilj je bio dizajnirati sjedalicu koja je jednako, ako ne i više sigurna od bilo čega što trenutno postoji na tržištu, ali isto tako želio sam da svi, uključujući i djecu, mogu biti izloženi izvrsnom i funkcionalnom dizajnu svakog dana.''

Što vi mislite?
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene