BMW je predstavio vrlo učinkovit BMW ActiveHybrid 3 model: redni turbo 6-cilindraš + električni motor!


Redni 6-cilindrični motor izlazne snage 306 KS (225 kW) s BMW-ovom TwinPower Turbo tehnologijom koji je zaslužan za pogon BMW ActiveHybrid 3 modela ista je ona jedinica poznata po svojim visokim okretajima, vučnoj snazi i učinkovitoj potrošnji koja pogoni BMW 335i model. Električni motor ovoj priči dodaje svojih 55 KS dok se energija dostavlja iz litij-ionskih baterija ispod prtljažnog prostora.

Vezani članci Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Snaga ovih dvaju pogonskih sustava prenosi se na stražnje kotače preko 8-stupanjskog automatskog prijenosa. Uz svoju potpuno hibridnu konstrukciju koja omogućava korištenje isključivo elektromotora te stoga i vožnju s nula emisija štetnih plinova u urbanim uvjetima kao npr. gradskim gužvama ili u vožnji na otvorenoj cesti pri stabilnoj brzini, BMW ActiveHybrid 3 može se pohvaliti i izuzetno sportskim performansama unatoč značajnom smanjenju potrošnje goriva u odnosu na BMW 335i.

Dodatne konjske snage u odnosu na standardni 335i model omogućavaju da Hybrid3 do stotke ubrza za tek 5.3 sekundi što je dvije stotinke brže od 335i, koji je ujedno i veći potrošač goriva. U BMW-u kažu da Hybrid 3 može preći do 4 kilometra koristeći isključivo električnu energiju dok se potrošnja goriva u kombiniranom EU ciklusu kreće oko 5.8 l/100km.

Superiorna učinkovitost potrošnje goriva dolazi na račun ECO PRO načina rada i inteligentnog upravljanja energijom. Da bi se iskoristio pun potencijal BMW ActiveHybrid tehnologije, inteligentan sustav upravljanja energijom koristi niz inovativnih funkcija ne bi li osigurao da pogonski sustav radi maksimalno učinkovito.

Punjenje visoko-performansnih baterija odvija se primarno tijekom vožnje pri višim ali stabilnim brzinama ili tijekom kočenja, a elektromotor u tom slučaju vrši funkciju generatora koji dostavlja energiju u visoko-voltažne baterije. S druge strane, prilikom ubrzavanja elektromotor ima 'boost' funkciju što znači da pomaže benzinskom motoru na način da generira ultra-dinamičan izljev snage čime sportske vozne karakteristike limuzine serije 3 postaju još uzbudljivije.

Prilikom stabilne, konstantne vožnje pri brzinama do 160 km/h u ECO PRO načinu rada, konvencionalan motor može se u potpunosti ugasiti i odvojiti od pogonskog sklopa. Ovaj tzv. coasting način rada nudi udobnu vožnju uz optimalno korištenje postojeće kinetičke energije. Da bi se izbjegli trenutci kada motor radi bespotrebno na raskrižjima ili u gradskim gužvama, BMW ActiveHybrid 3 koristi svoju Start/Stop funkciju. Elektronika se također može na inteligentan način povezati s navigacijskim sustavom Professional koji je moguće opcionalno naručiti s ActiveHybrid 3 modelom. Isto omogućava proaktivnu analizu vožnje što omogućava da se pogonske komponente prilagode za maksimalnu učinkovitost.

BMW ActiveHybrid 3 nosi isti sportski ali i elegantan dizajn karoserije koji krasi sve limuzine BMW Serije 3 ali uz par specifičnih detalja koji naglašavaju njegovu inovativnu pogonsku tehnologiju. Uz oznake ''ActiveHybrid 3'' na C stupovima i na stražnjem kraju automobila, kromirane ispušne cijevi u mat izvedbi razlikuju vanjski izgled hibridne limuzine serije 3 od ostalih modela u liniji. Neki od drugih elemenata koje valja spomenuti su standardni srebrni okviri prozora i BMW Individual High-Gloss Shadow izvedba bočnih grafika.

Opcionalno je moguće naručiti i 18-inčne Streamline lagane alu-naplatke koje karakteriziraju izuzetno učinkovita aerodinamička svojstva.

BMW ActiveHYbrid 3 također se vizualno ističe s bočnim pragovima s natpisom ''ActiveHybrid 3'', aluminijskom pločicom na ručici mjenjača s istom identifikacijskom oznakom te specifičnim pokrovom motora. Pored toga, uz ActiveHybrid 3 mogu se naručiti sva tri paketa opreme, Sport, Modern i Luxury, kao i M Sport paket opreme.

Odabir boja za interijer vozila, presvlaka i drugih detalja u interijeru isti je kao i za sve druge limuzine serije 3. Uz niz elemenata za još veći komfor koji dolaze kao dio serijske opreme tu je i dvozonski klimatizacijski sustav. Dugačak popis pomoćnih sustava, BMW ConnectedDrive mobilne usluge, te gotovo svi ostali opcionalni dodaci koji su u ponudi za konvencionalne BMW limuzine serije 3, dostupni su i za BMW ActiveHybrid 3.

BMW ActiveHybrid 3 proizvoditi će se u proizvođačevoj tvornici u rodnom gradu Münchenu kao i drugi modeli serije 3. Integracija BMW ActiveHybrid tehnologije u proizvodni proces zahtijevala je učinkovitu kombinaciju najnaprednijih automatiziranih procesa izrade s vještom ručnom izradom visoke kvalitete zaposlenika koji su prošli posebne edukacijske programe za tu svrhu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.