Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna struja

Stara Buba na struju do stotke za 1,6 sekundi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
VW Beetle iz 1965. godine na prvi pogled nije ništa posebno. Međutim, ovaj srčani mališan pod haubom skriva malo više snage nego što smo očekivali.

Radi se o električnom automobilu koji se temelji na Volkswagenovoj vječnoj 'Bubi' i električnom kamiončiću za dostavu mlijeka, a konačni proizvod ovog izazovnog projekta je dragster, koji od 0 do 100 km/h ubrzava za nevjerojatnih 1,6 sekundi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Legenda nastavlja svoj put Volkswagen ipak odlučio zadržati Bubu Slika nije dostupna Nedovoljna zarada Volkswagen razmatra prestanak proizvodnje Bube?

Vozilo je dobilo ime 'Black Current' (Crna Struja), a osmislili su ga i izradili Sam i Olly Young, dva brata iz Ujedinjenog Kraljevstva. Uz malu pomoć od njihovog lokalnog 'puba', koji je bio glavni sponzor njihovog projekta, braća Young oborila su svjetski brzinski rekord u klasi električnih automobila. I ne samo to, automobil ne proizvodi niti gram ugljičnog dioksida.

Dakle, pod poklopcem motora skriva se 60 komada 12-voltnih baterija za motocikle, a Sam i Olly misle da automobil može ići i brže ako se iste zamijene paketom baterija od litija.

'Počeli smo s VW Beetle modelom bez motora. Pored nas je stajao kamionet za dostavu mlijeka pa smo pomislili zašto ne iskoristiti nešto i s njega. Iz godine u godinu poboljšavali smo vozilo dok nismo došli do ovoga što vidite danas. Pokušati ćemo još dodatno olakšati automobil i pojačati snagu', kaže Olly Young.

Dizajn Black Currenta mogao bi promijeniti način na koji javnost općenito gleda električna vozila. Ne samo što ne štete okolišu, već su i brzi. A podatak da je ovo jedinstveno vozilo upravo osvojilo prvu nagradu u kategoriji 'Nula emisija' na godišnjem natjecanju 'Alternative Energy Racing' u Santa Podu, dovoljan je da zajamči medijsku popraćenost ovom zanimljivom projektu.

Tijekom spomenutog natjecanja, automobil je postigao maksimalnu brzinu od 214 km/h, dok je tjedan dana ranije Black Current potukao nekoliko brzinskih rekorda kada je prešao 400 metara za 9,5 sekundi i postigao maksimalnu brzinu od 217 km/h.

S ovakvim rezultatom, braća Young postala su prvi ljudi koji su probili barijeru od 10 sekundi u klasi električnih automobila.

'Ne možete zamisliti koliko je brz... od nula do stotke za samo 1,6 sekundi – to je prilično teško objasniti. Osjećaj je apsolutno fenomenalan', kaže Olly Young. Braća Young izrađuju električne automobile u svojoj maloj radionici u mjestu Hungerford već osam godina.

'Jedino što mi od toga imamo je ponos... i uzbuđenje naravno! Super je kada sve radi kako treba nakon toliko mjeseci rada', kažu braća Young. Sljedeći izazov za Black Current bit će pokušaj obaranja brzinskog rekorda konvencionalnih benzinskih dragstera preko bare.

Kao zaključak bi dodali da je ovo super projekt ali, po načinu izrade i pristupu posla, vjerojatno daleko od našeg Mate Rimca i njegove zelene BMW EV beštije. Ajmo, Mate, skinut ovaj rekord!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene