Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SEAT Ibiza zategnula bore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska podružnica Volkswagen Grupe SEAT najavila je blagi facelift za svoj gradski automobil a isti ćemo moći vidjeti uživo na nadolazećem ženevskom auto salonu u ožujku.

Četvrta generacija (SE250) Ibize počela se proizvoditi u kolovozu 2008. godine u SEAT-ovoj tvornici u blizini Barcelone a od tada izvornoj verziji s petera vrata pridružile su se SC inačica s troja vrata te ST karavan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži? Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine?

Osvježena SEAT Ibiza dolazi nam s nešto dramatičnijim – ili kako bi u SEAT-u rekli emotivnijim – dizajnom. Prednja maska Ibize prva je prošla dizajnerske promjene a inženjeri su inspiraciju potražili u nedavnim konceptnim studijama poput IBE Coupea, IBX crossovera te IBL limuzine.

Pored veće trapezoidne rešetke saćaste strukture, na prednjem kraju nalazimo redizajnirani prednji branik i modernije oblikovane prednje svjetlosne sklopove koji se mogu naručiti i sa bi-xenon svjetlima i LED dnevnim svjetlima.

Straga također nailazimo na redizajnirani branik s novim parom stražnjih svjetlosnih sklopova te također opcionalnim LED svjetlima. Osvježena Ibiza također se može pohvaliti i novim alu naplatcima u rasponu od 15 do 17 inča.

Iz Seata nisu bili toliko velikodušni da izbace slike unutrašnjosti međutim tvrde da će se osvježena linija okoristiti kvalitetnijim materijalima, novim dizajnom Climatronic sustava i novim upravljačem te opcionalni 'Portable Media System' s ekranom na dodir kojime se upravljaju funkcije poput navigacije, on-board računala, audio sustava i hands-free uređaja. Spominje se i veliki pretinac za rukavice obujma 10.7 litara.

Osvježena modelska linija SEAT Ibize biti će dostupna s nizom benzinskih i dizelskih opcija. Za početak, od benzinaca očekujemo 1.2-litrene varijante sa 60 i 105 KS, te nabrijani 1.4-litreni TSI sa kompresorom i turbopunjačem i potentnih 180 KS. Ponuda dizelaša uključivat će štedljivi 1.6-litreni motor sa 90 ili 105 KS.

Osim 5-stupanjskog i 6-stupanjskog ručnog mjenjača, kao opcija postoji mogućnost ugradnje DSG mjenjača sa 7 brzina koji s određenim modelima dolaze kao dio osnovne opreme dok je za druge potrebna nadoplata.

Na popisu dodatne opreme nalazi se i XDS diferencijal s ograničenim proklizavanjem koji se može naručiti sa potentnijim motorima.

'Ibiza je sam temelj našeg brenda. S novom generacijom poduzeli smo jasan korak prema naprijed – svjež i mladenački dizajnerski jezik govori da SEAT automobili imaju jedinstven i prepoznatljiv karakter. Izgled automobila također govori i o preciznosti izrade i kvaliteti naših proizvoda,' kaže James Muir, predsjednik SEAT, S.A. i dodaje: 'ovime smo postavili novu Ibizu u samo srce naše nove strategije. Njen uspjeh nastaviti će rasti a posebice našim proširivanjem na novo tržište u Kini.'

Volkswagen Grupa uskoro će predstaviti SEAT brend na kineskom tržištu a nova Ibiza biti će uz Leon glavna zvijezda programa. Nova, treća generacija Leona očekuje se krajem 2012. a po prvi puta uz novi 5-vratni model liniji će se pridružiti i varijanta s troja vrata kao i karavanska izvedba.

Cijene nove Ibize još nisu objavljene tako da ćemo se morati još malo strpjeti. Prodaja diljem Europe kreće u ožujku ili travnju. Kasnije tijekom godine očekuje se i osvježena Cupra.

Mi smo mišljenja da je ovo zatezanje bora bilo nepotrebno jer Ibiza izgleda staro te sve više i više zaostaje za konkurencijom. Nadamo se da će SEAT uskoro izbaciti potpuno novu Ibizu te ju tako vratiti u sam vrh klase gdje joj je i mjesto!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene