Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako uštedjeti?

Savjeti za uvoz zimskih guma iz Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praktično je zadnji trenutak da kupite zimske gume. Upravo zbog toga, mnogi od vas sigurno će krenuti put Slovenije, a mi vam ukazujemo na što treba pripaziti prilikom uvoza.

Kupnja guma, zimskih ili ljetnih, prilično je visoka stavka u svačijem budžetu no, s vremena na vrijeme, i taj je novac potrebno izdvojiti u ime sigurne vožnje. Nažalost, gume kupujemo sve manje u Hrvatskoj, a sve više u Sloveniji. Razlog? Niže cijene. A tu je i dodatna pogodnost - povećan je iznos vrijednosti robe koju možete uvesti preko granice.

Pročitajte i ovo Zračna luka u Münchenu Ovo nitko nije očekivao Carinici u zračnoj luci u nevjerici zbog onog što je umirovljenik imao u prtljagi: "Prijavio je samo 300 eura" Dan s mobilnim jedinicima - 4 Koriste brojne vještine Jedan dan s Carinskom upravom: Ovako otkrivaju krijumčare koji skrivaju drogu, duhan i migrante

'Oslobođenje u putničkom prometu određeno je iznosom od 1.000 kuna i ono se odnosi na unos nekomercijalne robe, odnosno robe namijenjene osobnim potrebama građana odnosno njihovim kućanstvima. To oslobođenje odnosi se na svakog putnika pojedinačno', pojasnila je za Automotiv Sanja Crnković, zamjenica ravnatelja Carinske uprave RH

Uz ove pogodnosti, ne treba zaboraviti i povrat poreza na slovenskoj granici, samo treba pripazit' na nekoliko osnovnih pravila. 'Ukoliko stranka želi povrat poreza moraju biti zadovoljeni neki uvjeti. Vrijednost robe, po računu, mora biti veća od 50 eura. Drugo, stranka mora prilikom kupovine od prodavača zahtijevati ispunjeni obrazac za povrat poreza i treće, stranka mora priložiti taj obrazac, u iznosu vrijednosti robe', kaže nam Peter Jerić, voditelj carinske ispostave Obrežje.

Pa ipak, dozvoljenih 1.000 kuna po osobi nerijetko je premalo i za kupnju dvije, a kamoli četiri gume. Ako tome želite doskočiti, imate dvije legalne mogućnosti. Prva, otići preko granice u dva ili više navrata odnosno, kupovati gumu po gumu i potrošiti ekstra gorivo. Drugo, strpati u automobil još par članova obitelji i time povećati uvoz bez carine sa 1.000 na par tisuća kuna. 'Pod pretpostavkom da su sva četiri putnika u osobnom vozilu članovi iste obitelji, bez obzira posjedovali jedan račun ili više računa, a da isti računi ne prelaze iznos od 4.000 kuna, neće platiti carinska davanja', objašnjava Sanja Crnković

Ova pogodnost se odnosi samo na članove obitelji. Bez obzira što možete uvesti 1.000 kuna po osobi, to ne znači da vrijednost guma, kroz primjerice dva izdana računa, možete podijeliti s prijateljem ili djevojkom, umjesto s ocem. Naime, kada uvozite gume, morate dokazati da su one namijenjene automobilu koji je u vašem ili vlasništvu vaše obitelji. Suputnik koji vam nije član obitelji ili supružnik, to će teško dokazati pa makar bila riječ i o djevojci s kojom živite već godinama. Kod carinika ne prolazi ni švercanje.

'Neki od najčešćih načina unosa takve vrste robe, guma, bilo bi kada se one već montiraju u Sloveniji i gume montirane na vozila dolaze u Republiku Hrvatsku. Takve se gume na različite načine pokušavaju učiniti starima prolaskom kroz prljavštinu, blato ili neki drugi način. Ima i primjera kada se u Hrvatskoj rade fiktivni računi za takve gume pa se prikazuje kao da su gume kupljene u Hrvatskoj a ustvari su kupljene u Europskoj uniji', opisuje neke od trikova s kojima se susretao carinski službenik Neven Glavinović.

Vožnja po blatu, omiljeni hrvatski trik, na carini gotovo i ne može proći. Nova guma je, ističe Glavinović, uvijek nova guma. Ili, kako bi rekao narod, ako laže koza, ne laže rog. 'Tu govorimo o detaljima kojima se na vizualnoj kontroli lako može uočiti da je guma novo montirana. Olovo za balans, tekućina kojom se guma stavlja na naplatak i šara kao takva jednostavno demantiraju u startu stranku ili građana koji tvrdi da je kupio gumu u Hrvatskoj ili da je guma stara', kaže Glavinović.

No recimo da je rog iz poznate poslovice ipak uspješno slagao u vašu korist. Ako vas to nije otkucalo, Slovenci će sigurno. Naime, hrvatska i slovenska carinska služba imaju odličnu suradnju i umrežene informacijske sustave. Jednim telefonskim pozivom može se provjeriti jeste li na slovenskoj granici tražili, primjerice, povrat poreza. Ako niste u laži će vas uloviti drugi telefonski poziv. Namijenjen trgovcu od kojeg ste kupili gume.

'Sankcije prvenstveno ovise o cijeni odnosno, o vrijednosti robe koja se nije prijavila. Kazna do 5.000 kuna se piše na licu mjesta, a naplaćuje se i carina od 10% vrijednosti te PDV. Ako je roba skuplja od 5.000 kuna, protiv stranke se pokreće prijava o počinjenom carinskom prekršaju', objašnjava Glavinović.

Ukoliko prilikom kupnje guma prekoračite dozvoljeni limit uvoza za, primjerice, 200 kuna, carinu i PDV ne plaćate za prekoračeni iznos, već za ukupnu vrijednost gume koja je prekoračila limit. Također, kupnju guma morate prijaviti neovisno o tome uvozite li ih u prtljažniku ili već montirane na vozilo. Ipak, neka vas sva navedena ograničenja i pravila ne uplaše. Naime, čak i uz njih, gume se, u većini slučajeva, još uvijek više isplati kupovati u Europskoj uniji nego kod nas. Tužno, ali istinito.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene