Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sobovi' na struju

Saab otkriva svoj prvi električni automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saab je objavio fotografije i detalje o svom prvom potpuno električnim automobilu imena 9-3 ePower.

Iz tvrtke za ePower kažu da je to 'prvi praktični obiteljski karavan s potpuno električnim pogonom' te da će s jednim punjenjem baterija putna autonomija iznositi 200 kilometara.

Pročitajte i ovo Policija Očevid je u tijeku U Istri se sudarila dva motocikla, zatvorena je cesta, a promet teče obilazno Policija U blizini Pakraca Poginuo 25-godišnji motociklist

U Saabu također kažu da će izgraditi flotu od 70 primjeraka koji će od 2012. godine podvrgnuti opsežnim testiranjima u stvarnim uvjetima, kod kuće u Švedskoj.

ePower napaja se iz litij-ionskih baterija kapaciteta 35.5 kWh za koje u Saabu tvrde da će raditi 'punim kapacitetom' na temperaturama od čak -30°C što je 'najmanje 10 stupnjeva niže od drugih modela na tržištu'.

Baterije su smještene u podnici 9-3 modela, u centralnom tunelu i prostoru koji inače zauzima spremnik za gorivo.

Specifikacija:<br>2.8 V6<br>dvostruki turbo<br>intercooler<br>kompresija 9.5:1<br>280 KS (206 KW) na 5500 o/min<br>400 Nm pri 2150 – 4500 o/min<br>5,7 sec do 100 km/h<br>250 km/h max brzina<br>(podaci www.saab.hr) Ispod poklopca nalazi se električni motor koji proizvodi 184 KS koji preko automatskog mjenjača pogoni prednju osovinu i postiže, barem kako tvrde u Saabu, ubrzanje od 0-100 km/h za 8.5 sekundi i maksimalnu brzinu od 150 kilometara na sat.

Za rad klima uređaja brine se kompresor (također na baterije), a 12-voltna baterija pokreće svjetla i kabinske uređaje.

Saabove litij-ionske baterije za ePower navodno imaju radni vijek od 10 godina i 'prvi su dobitnik Nordic Ecolabel priznanja za doprinos očuvanju okoliša i održivom razvoju, što uključuje i cijeli proizvodni proces a ne samo konačni proizvod'.

Ovaj prototip neće doživjeti serijsku proizvodnju, ali ovaj modificirani 'tlocrt' poslužiti će kao baza za novu dizajnersku filozofiju Saaba – 'Phoenix Architecture', koja će biti temelj za novu generaciju 9-3 i 9-5 modela, i utabati put za potpuno električne verzije budućih Saab modela.

Dok Saab smišlja elektro aute mi smo se podsjetili što Saab može napraviti u današnjim uvjetima. Nama je definitivno najzanimljiviji model Saab 9-3 Turbo X (XWD).

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene