Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povratak u budućnost na struju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema pravog filmskog fana koji ne zna što je DeLorean a za to se pobrinuo Michael J. Fox u kultnoj trilogiji Povratak u budućnost. Danas nam DMC (DeLorean Motor Company) predstavlja budućnost – potpuno električni DeLorean!

Gotovo da nema osobe na ovome svijetu koja nije čula za DeLorean DMC-12, sportski automobil izrađen ranih 80-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj automobil postigao je doslovce legendarni status kao stroj kojime je Marty McFly putovao kroz vrijeme u popularnoj trilogiji 'Povratak u budućnost'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

Uzimajući u obzir kultni status koji ovaj automobil uživa nije čudo da je DeLorean DMC-12 često bio predmetom pokušaja transformacije u električni automobil u nečijoj garaži. Međutim, ono čemu se nitko nije nadao jest da će DeLorean Motor Company iz Texasa službeno izbaciti pravi pravcati originalni DeLorean EV. Napokon bi mogli dobiti jedan električni automobil sa stilom!

Izvorni automobil proizvodila je tvrtka DeLorean Motor Company, nazvana po njenom osnivaču Johnu DeLoreanu. Ova tvrtka imala je doista kratak životni vijek (od tek 7 godina postojanja) a postala je poznata zahvaljujući jednom jedinom modelu koji je ikada proizvela. Kako to biva u Americi, bilo je dovoljno da se DeLorean DMC-12, kako se automobil službeno zvao, pojavi u popularnom SF filmu, i stekne doslovce kultni status. Šteta što se u filmu pojavio nekoliko godina nakon što je tvrtka objavila bankrot. Tko zna kakva bi danas bila budućnost ovog proizvođača nakon tako uspješnog filmskog debija.

Što se tiće samog automobila, za pogon je koristio 2-8 litrevni V6 motor koji je izvorno trebao imati oko 200 KS ali se na kraju ipak zaustavio na 150 KS (EU) odnosno 130 KS (USA). Masa automobila iznosila je 1.230 kg a u ponudi je bio 5-stupanjski manual ili 3-stupanjski automatski mjenjač. Na kraju je ubrzanje do 100 km/h iznosilo 10.5 sekundi što je bilo 'lagano' presporo! Prvi prototip automobila pojavio se u ožujku 1976. godine a proizvodnja je počela 1981. godine. Oko 9.000 primjeraka izašlo je iz tvornice u Sjevernoj Irskoj prije nego što je proizvodnja ugašena krajem 1982. godine. Danas navodno i dalje postoji oko 6.500 izvornih DeLorean DMC-12 automobila.

Tvrtka DMC sa sjedištem u Texasu (koja nema veze s izvornom tvrtkom već je novo-formirana tvrtka koja je otkupila prava na ime DMC) do sada se bavila dorađivanjem starih DeLoreana i proizvodnjom uvjetno rečeno novih primjeraka ovog modela iako su svi rađeni na izvornim šasijama iz 80-ih.

Prošli petak DMC je najavio planove da će sa tvrtkom Epic Electric Vehicles (Epic EV) početi proizvodnju potpuno električnog DMC-12 modela koji bi na ulice mogao stići već 2013. godine. Tvrtka je tom prilikom predstavila i prototip koji bi ime 'DeLorean' trebao vratiti natrag u budućnost. ''Ono što smo vam pokazali je velik korak prema naprijed,'' rekao je Stephen Wynne, vlasnik DMC-a na predstavljanju prototipa. ''Bilo je nekoliko poboljšanja i s vremenom je ostvaren određen napredak, ali ništa konkretno se nije promijenilo u 30 godina otkad je DeLorean prvi puta proizveden,'' dodao je Wynne.

Prema trenutačnim predviđanjima, električni DeLorean trebao bi postizati maksimalnu brzinu od 200 km/h što će mu omogućiti 260 KS koliko je očekivana snaga DMC-ovog elektromotora. Cijena također nije sitnica. Za ovaj stilski EV biti će potrebno izdvojiti oko 90.000 – 100.000 američkih dolara (cca 500.000 Kn), što je znatno više od cijene izvornog modela kada je bio predstavljen početkom 80-ih. Naime, DeLorean DMC-12 prodavao se po cijeni od tadašnjih 12.000 dolara. Unatoč mnogim promjenama i poboljšanjima izvorni vanjski izgled automobila ostaje isti. To znači da ostaju i prepoznatljiva 'gullwing' vrata i stražnje postavljen motor.

Električni DeLorean nije jedina novost koju je DMC predstavio. DMC se pohvalio i dorađenim DeLorean modelom s ugrađenim superpunjačem čime se snaga automobila popela na 260 KS što je gotovo duplo više u odnosu na izvorni model. Predstavljena je i nova šasija izrađena od ultra-lakih materijala velike čvrstoće, a ono što je zanimljivo jest da je izrađena koristeći iste alate koji su se koristili prilikom izrade izvornih DeLorean modela nekoliko desetaka godina ranije.

Iz sasvim nostalgičnih razloga, mi pozdravljamo novi DeLorean, kakav god pogonski sklop koristio! Za više informacija o DeLoreanu, posjetite: www.delorean.com.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene