Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Polestar Volvo S60 Concept s 508 KS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Došao je i taj dan. Volvo i Polestar napokon su napravili pravi sportski automobil koji će ozbiljno konkurirati automobilima koji nose oznaku RS4, M3 ili C63 AMG!

Nedavnim glasinama da Polestar priprema tuning paket za Volvo S60 i službeno je došao kraj. Christian Dahl, osnivač i izvršni predsjednik tvrtke Polestar, rekao je novinarima: ''S ponosom predstavljamo Polestarovu interpretaciju Volva S60. Ovaj automobil razvijen je u skladu s našim osobnim preferencijama za koje iz iskustva znamo da dijeli velik broj aktivnih vozača.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti stručnjaka Stigle vrućine, evo kako pripremiti automobil da se lakše bori s njima Slika nije dostupna Održana 4. velika utrka ubrzanja – tko je ovaj put najbrži?

Kada je Volvo C30 Polestar predstavljen 2010. godine trenutačno je postao predmetom velikog interesa diljem svijeta. Polestar je ubrzo postao preplavljen upitima i narudžbama za automobil. Prvi konceptni Polestar automobil naime nije bio predviđen za proizvodnju a tuning tvrtka je u to vrijeme također bila usred kampanje za Volvo C30 WTCC automobil na FIA World Touring Car Championship-u.

Jedan klijent bio je toliko uporan pri svojim upitima i ponudama za C30 da su šefovi u Polestaru shvatili da je jedini način da ga se riješe da udovolje njegovom zahtjevu te je tako upravo taj uporan kupac ponosan vlasnik prvog Volvo S60 Polestar automobila.

Glavne stavke prilikom razvoja automobila bile su pronaći način da se uklopi vozačko iskustvo tipično za Volvo automobile koje karakterizira iznimna udobnost s visokim stupnjem snage i upravljivosti. Proizvođačev T6 motor tako je dorađen za dostavljanje znatno više snage i okretnog momenta. Isto je u kombinaciji sa spuštenom, proširenom i ojačanom šasijom te dorađenim Haldex sustavom pogona na sva četiri kotača i Öhlins ovjesom doprinijelo tomu da S60 bude jednako primjeren za visoko-performansnu vožnju kao i za duža putovanja.

Nabrijani šest-cilindarski turbo motor tako sada razvija punih 508 KS pri 6.500 okr/min i 575 Nm okretnog momenta. Uz masu od 1.640 kg ovaj automobil ubrzava do 100 km/h za samo 3,9 sekundi uz maksimalnu brzinu višu od 300 km/h.

Robert Dahlgren, vozač utrka za Volvo Polestar tim, komentirao je svoje dojmove: ''za mene je Volvo S60 vrlo dobro postavljen automobil već u serijskom obliku. U slučaju našeg konceptnog automobila dodatno smo razvili šasiju, motor i prijenos baš onako kako se nama sviđa a krajnji rezultat je velik korak unaprijed u pogledu upravljivosti i konačnih performansi. To je nadaleko najimpresivniji cestovni Volvo koji sam ja ikada vozio ali također moram reći da je onaj istinski osjećaj vožnje Volvo automobila i dalje prisutan.''

Automobil koji je predstavljen u Gothenburg City Areni prvi je takav automobil izrađen i to prema narudžbi jednog specifičnog klijenta. U slučaju da se pojavi interes na tržištu nije za odbaciti ni mogućnost ograničene proizvodnje Polestarovih S60 modela.

Polestar se osim tehničkih modifikacija dotakao i interijera vozila. Primjerice, u unutrašnjosti možemo vidjeti posebno dizajnirana sjedala s dodatnom potporom i Alcantaru na svim funkcionalnim površinama poput upravljača, ručice mjenjača i dijelova sjedala za maksimalnu prianjivost. Središnji greben također je ergonomski optimiziran posebice u području mjenjača.

Nakon već legendarnog Volvo C30 Polestar modela, ovo je novo poglavlje u 16-godišnjoj suradnji Polestara i švedskog proizvođača automobila. Volvo Polestar Racing ove se sezone 2012. prijavio s četiri Volvo S60 automobila u novu švedsku trkaću seriju TTA – Racing Elite League. Uz razvoj trkaćih automobila, tuning tvrtka razvila je i cestovnu verziju performansnog S60. Službeno predstavljanje vozila jednostavno nazvanog Volvo S60 Polestar održalo se u subotu, 16. lipnja tijekom treće utrke TTA serije na Polestarovoj domaćoj stazi u švedskom Gothenburgu.

Kada je Volvo 2011. godine odlučio ubaciti novi S60 u utrke, Polestar je trenutačno počeo istraživati i sakupljati tehničke podatke o platformi S60 modela. Konačna odluka o tome u koju će se klasu prijaviti još nije bila donesena a Polestar je morao saznati što je više moguće o karakteristikama S60-ice.

Suradnja Volva i Polestara seže do 1996. godine a do danas su zabilježili uspjehe u trkaćoj areni s pet različitih Volvo modela od najranijeg Volvo 850 modela. Karoserije Volvo automobila su svojim dizajnom već tvornički izrađene na način da su sposobne podnijeti ekstremne sile čime su idealne za izradu trkaćih automobila. Dok je u TTA S60 trkaćem automobilu gotovo svaki dio izrađen i proizveden s ciljem aplikacije u trkaćem sportu, S60 Polestar u velikoj se mjeri temelji na komponentama serijskog Volvo S60 modela s T6 motorom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene