Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti

Podsjetnik vozačkog bontona u zimskim uvjetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putovanje je najbolje izbjeći. Toga se danas pridržavala i većina vozača, ne želeći si priuštiti rizik dugotrajnih čekanja i zastoje.

Samo na naplatnim kućicama u Lučkom danas je bilo dvostruko manje vozila nego ovih dana. Snijega i leda bit će još, pa evo podsjetnika što moramo, a što ne smijemo činiti. Pravilo broj jedan je voziti na zimskim gumama, a za duže putovanje svakako imati i lance. 'Lanci moraju odgovarati dimenziji guma. Bilo bi dobro prije dolaska zime ili prije kretanja na put, probati staviti lance na kotače, da ne bi imali neugodnosti kada vas isključe iz prometa', kaže Zvonko Senjić HAK-ov instruktor tehničke pomoći.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Provjeriti treba i stanje akumulatora, ulja, rashladne tekućine i tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, a svakako i signalizaciju. Dobro očišćeno vozilo od snijega važno je za preglednost i na kraćim relacijama. Opasna je i mokra obuća. Po hladnoći izbjegavajte vožnju na rezervi i provjerite tlak u gumama. 'Bilo kojom promjenom toga tlaka dolazi do lošije upravljivosti do lošijeg kočenja prianjanja vozila za podlogu i posljedice su izlijetanje s ceste', ističe Senjić.

Na put treba krenuti odmoran i naoružan strpljenjem. Previše gasa donosi proklizavanje. U vožnji bez naglih pokreta, kočiti motorom i obvezno povećati razmak. Kada se unutrašnjost automobila ugrije, valja se raskomotiti jer jakna ili rukavice smanjuju mogućnost reakcije. 'Ne očekujemo značajno poboljšanje, ni meteoroloških prilika pa onda ni stanje u prometu u sljedećih 24 sata i očekujemo zapravo da će ove teškoće koje su sada prisutne a prisutne su u većini krajeva zemlje potrajati', kaže Ljiljana Cmrk, HAK-ova izvjestiteljica. Kada se ceste očiste od snijega, ledene zasjede i dalje će prijetiti na mostovima i nadvožnjacima sve dok ne zatopli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene