Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lito Green Motion Sora

Najopakiji inteligentni električni motocikl

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska tvrtka Lito Green Motion upravo je predstavila električni motocikl zvan Sora. Lito Sora krajnji je rezultat dvogodišnjeg rada male grupice inženjera koja obožava motore.

Za jedinstven dizajn svog električnog motocikla, inženjeri su pronašli inspiraciju u tzv. street fighter motociklima čije su karakteristike utkali u ovaj nevjerojatno lijep karbonski oklop.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ottawa Ubojstvo šokiralo predgrađe: U kući pronađeno šest tijela, četvero su djeca Slika nije dostupna zaposlenici pobjegli na krov Lokalni mediji javljaju da je talačka kriza u Montrealu lažna uzbuna, policija evakuirala zgradu

Prototip Lito Sore biti će službeno predstavljen javnosti tijekom utrke Formule 1u Montrealu u lipnju, a do tada ova tvrtka iz Quebeca predstavlja Soru na svojoj internet stranici kako bismo saznali što možemo očekivati od ovog električnog motocikla u pogledu performansi i tehnologije.

Električni ljepotan za pogon koristi litij-polimerske baterije ukupnog kapaciteta 12 KWh koje opskrbljuju energijom AC indukcijski motor s tekućim hlađenjem, te bi trebale Sori omogućiti autonomiju od 300 km na jednom punjenju. Vrijeme punjenja Lito Sore do vrha traje vrlo pristojnih 8 sati. A pazite sad, motocikl je dovoljno inteligentan da vam pošalje e-mail kada je punjenje gotovo.

I druge specifikacije jednako su više nego zadovoljavajuće. 80 Nm okretnog momenta dovoljno je da motocikl ubrza od nula do 100 za malo više od 4 sekunde dok se kontinuirani varijabilni prijenos (CVT – continuously variable transmission) brine da se kazaljka brzinomjera popne sve do 200 km/h.

Visoko-kvalitetni ovjes i kočioni sustav garantiraju sigurnost i potrebnu snagu kočenja. Lagan oklop od karbonskih vlakana i aluminijska šasija razlog su za relativno malu masu motocikla unatoč pozamašnom broju baterija.

Električni motocikl iz Lito Green Motiona ima i nekoliko drugih trikova poput tri različita načina rada – eco, performance i safe range (siguran domet). Posljednji koristi rad integriranog GPS sustava za određivanje optimalnog rada baterija koji osigurava da će vozač doći do svog odredišta koje je unio preko super 'cool' ekrana na dodir na instrumentnoj ploči.

To znači da jednom kada vozač utipka adresu odredišta, Lito će osim rute izračunati i koliko je energije potrebno da se dođe do odredišta. Tako će prilagoditi potrošnju električne energije da na odredište stignete i s malo viška.

To je stvarno 'cool' opcija kada su u pitanju električna vozila bilo koje vrste jer u potpunosti uklanja bilo kakvu napetost povezanu s vožnjom EV-a, pogotovo kada su u pitanju velike udaljenosti i mali broj stanica za punjenje te na kraju i vrijeme potrebno za punjenje baterija. Planiranje putovanja tako će postati daleko lakše i ugodnije.

Još jedna zanimljivost. Sora ima električno podesivo sjedalo. Naime, visinu vožnje moguće je podesiti jednostavnim pritiskom gumba prema građi tijela vozača tj. visini i prema načinu vožnje, više za urbanu vožnju, niže za otvorenu cestu i veće brzine.

Sve u svemu, ovo je vrlo ozbiljan motocikl za moderne bajkere. Cijena još nije potvrđena iako je za očekivati da neće biti mala. Za više detalja, posjetite službenu stranicu Lito Green Motiona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene