Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na skijanje sa stilom - Audi Q3 Vail

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Audi je u Detroit došao s nečim zaista posebnim – Audi Q3 Vail konceptom koji će se samo u Americi nuditi u limitiranoj količini.

Ovaj kompaktni SUV nazvan prema poznatom američkom skijalištu u Coloradu uspješno spaja moćan izgled i sportski životni stil. Q3 Vail u europskom žargonu bio bi Q3 S ili Q3 RS jer pod poklopcem motora skriva fenomenalni 2.5-litreni TFSI motor s pet cilindara obogaćen turbo punjačem koji u takvoj konfiguraciji dostavlja moćnih 314 KS i 400 Nm okretnog momenta!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Audi RS Q3 – 5.2 do 100 km/h Slika nije dostupna Procurile nove fotke hibridnog ljepotana iz Lexusa

Ovo konkretno vozilo osmišljeno je za mlade ljubitelje zimskih sportova, poimence skijaše i bordere. Audi Q3 Vail je sportski i robustan kompaktni SUV koji bi tako trebao nuditi neka vrlo praktična rješenja dok je istovremeno elegantan s mnoštvo jedinstvenih detalja koji ga razlikuju od ostatka modelske linije.

Q3 Vail predstavljen je u specifičnoj boji karoserije koja je proizvedena posebno za ovaj automobil a tvorci su je nazvali – Energy Red. Ova specifična crvena boja sadrži zlatnaste čestice koje ju čine izuzetno sjajnom i specifičnom. Dodatci na karoseriji poput branika, blatobrana i pragova izvedeni su u mat tamno sivoj boji kako bi dodatno naglasili robustan sportski izgled vozila. Elementi visokog sjaja karakteristični za ovu modelsku liniju krase područje oko prozora s aluminijskim dijelovima te dijelovima u crnoj boji visokog sjaja za mali dodir profinjenosti.

Kod prednjih svjetlosnih sklopova, dijelovi u donjem području svjetala gdje se nalaze dnevna svjetla obojani su u antracit sivu boju. Bočni otvori za zrak također dodatno naglašavaju potentan karakter ovog kompaktnog SUV-a, pri čemu su gornji dijelovi istih prekriveni plohama od čistog aluminija. Plohe koje štite podvozje automobila ispod prednjeg kraja također su izrađene od aluminija.

Ono što trenutačno upada u oči čim pogledamo bok Q3 Vaila su njegovi izbočeni lukovi kotača i pragovi koje će Audi uklopiti u već široku ponudu dodatne opreme. Redizajnirani aluminijski krovni nosači posebno su dizajnirani za prevoženje skija i snowboard dasaka a izrađeni su od karbonskih vlakana.

Prednja rešetka krovnog nosača ima ugrađene male i energetski učinkovite LED svjetlosne sklopove sa snopom svjetlosti širokog kuta koji osvjetljavaju područje oko automobila. Istima se upravlja preko posebnih gumba s unutrašnje strane krovišta.

A sada ono najzanimljivije: Audi Q3 Vail pod poklopcem skriva 2.5-litreni TFSI motor s pet cilindara i sustavom izravnog ubrizgavanja obogaćen turbo punjačem koji u takvoj konfiguraciji dostavlja ukupno 314 KS i 400 Nm okretnog momenta.

Snaga ovog turbo 5-cilindričnog motora prenosi se na stalni quattro pogon na sva četiri kotača putem 7-stupanjskog S Tronic mjenjača a ove reference dovoljne su da Audi Q3 Vail do stotke ubrza za 5.5 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 262 km/h.

Još jedan zanimljiv detalj jest crveni pokrov glava cilindara. Motor djelomično prekriva panel od polimera ojačanih karbonskim vlaknima (CFRP – carbon fiber reinforced polymer) a filtar zraka također je zaštićen od prljavštine i prašine.

Audi Q3 Vail opremljen je naplatcima u peterokrakom dizajnu dimenzija 8.5 J x 20. Poput rešetke hladnjaka izvedene u jednom jedinstvenom komadu i vidljivi rubovi naplataka imaju sjajan premaz dok unutrašnji dijelovi nose istu mat tamno sivu boju kao i dodaci na karoseriji. Off-road gume mjere 255/45 a trag kotača u odnosu na serijsku verziju povećan je za 40 milimetara sprijeda i straga dok je odmak od tla sveukupno veći za 30 milimetara u skladu sa sportskim karakterom i funkcijom ovog kompaktnog crossovera.

Što se tiče unutrašnjosti Audi Q3 Vail koncepta, dizajneri su se odlučili na tri boje za koje su smatrali da nude dojam profinjenosti i sportske elegancije, one iste boje koje definiraju i vanjski izgled automobila – crnu, sivu i crvenu. Korišteni su materijali poput Alcantare u titanij sivoj boji, dok su veliki dijelovi interijera, kao i tepisi, u crnoj boji. Ovi crni tepisi obrubljeni su tankim trakama od crvene kože.

Cijela instrumentna ploča izvedena je u crnoj Nappa koži s kontrastnim prošivima u tamno sivoj boji za dodatnu finoću. Kombinacije boja i tkanina kreativno su primijenjene i u ostatku unutrašnjosti. Poluga mjenjača nosi aluminijsku pločicu s oznakom Q3 Vail, da ne bi bilo zabune dok je donji dio u koži također ukrašen kontrastnim prošivima u crvenoj boji. Kožni upravljač s crvenim kontrastnim prošivima dodatno je ukrašen detaljima od aluminija. Iza upravljača nalaze se dvije poluge za ručno upravljanje 7-stupanjskim S Tronic mjenjačem.

Ne treba niti spomenuti da je Q3 Vail opremljen svim onim elementima koji se očekuju od luksuznog SUV-a poput ovoga kao što su veliki ekran koji prikazuje informacije o vozilu. Preko istog ekrana upravlja se i multimedijskim sustavom i navigacijom. Mekani gumbi za MMI Navigation Plus sustav izrađeni su od aluminija dok je kontrolni terminal ukrašen uskim trakama od istog materijala. Ekran na izvlačenje također prikazuje i kut naginjanja automobila a za područja koja nisu pokrivena navigacijskim kartama MMI sustava, navigacijski sustav skida GPS koordinate tijekom puta za laganiji put natrag.

Interijer Audi Q3 Vail koncepta sadrži i dvije vrlo praktične naprave za sve ljubitelje zimskih sportova. Na bočnoj strani prtljažnika ugrađen je poseban pretinac gdje se nalaze dvije baterije a isti ima i punjač koji se koristi za punjenje baterija. Ista tehnologija koristi se za termosicu koja se nalazi kod držača za čaše između prednjih sjedala te se tako može održavati na željenoj temperaturi, bilo da ste željni toplog ili hladnog napitka. Obje naprave imaju ugrađene LED indikatore koji pokazuju stanje baterije. Još jedan zanimljiv podatak jest da baterije imaju infra-crveno svjetlo kojime možete nakratko ugrijati ruke ili pance/buce.

Inteligentnim rješenjima ovdje nije kraj. U prtljažnom prostoru s unutrašnje strane vrata prtljažnika nalazi se ploha koja ima ugrađene jastuke koji su, naravno, grijani tako da kada otvorite vrata prtljažnika vidite podstavljenu površinu koja primarno služi da ne oštetite vratnicu prilikom utovara stvari, a na istu možete i sjesti i odmoriti na ugrađenim grijanim jastucima, ili recimo kada nakon cijelog dana skijanja ili bordanja trebate skinuti pance/buce, da možete sjesti na toplo dok to radite.

Samo se sjetite koliko je vas skakutalo na jednoj nozi, umorni nakon cijelog dana na snijegu, pokušavajući skinuti buce ili pance...Ovdje su također ugrađene male LED-ice koje pružaju svjetlost.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene