Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoćemo li uskoro umjesto gorivom, automobile na crpkama puniti strujom? Poznavatelji razvoja tehnologije elektromotora tvrde: takvo vrijeme već je došlo. Tvrtka Tesla, nakon Roadstera, za tržište priprema novi automobil na struju - Model S. U prodaju će tek 2011., a za svoju su ga garažu već rezervirali, oni koji to mogu - bogati i slavni.


Model S prvi je automobil na struju za široke mase. Elegantan automobil za svaku obitelj s četvero vrata i pet do sedam sjedala - trebao bi stajati 49,900 dolara, točnije, nešto više od 270 tisuća kuna. Tako je barem najavljeno za 2011. 'Snaga je 300 konja. U biti Tesla Motors za sada ne daje nikakve konkretnije informacije, ipak je to njihova tajna, u biti se model tek treba razviti do kraja', rekao je Luka Lukačić iz Automotiva.

Vezani članci Irina Shayk (Foto: Profimedia) Otac njezina djeteta okrutno ju je ostavio, a ona se sada šeće u društvu misterioznog frajera Fail (Foto: Screenshot/YouTube) Tko je čarobnjak za volanom? Udario dva automobila na parkingu iako je bilo pregršt mjesta

No jedno se zna, točenje goriva, mjenjač i kvačilo možete zaboraviti. Automobil na struju ima baterije koje se pune električnom energijom. Model S može dostići brzinu i do 192 km/sat, ima radijus kretanja do 480 kilometara. Punjenje traje 45 minuta, a radi se i na razvoju tehnologije zamjene baterija u roku pet minuta. Baterije u automobilu trebale bi se koristiti slično kao i baterije u mobitelu.

Kako će žena promjeniti bateriju i nastaviti šoping?

'Nas iskustvo uči da su baterije uglavnom dosta teške. Ja ne vidim baš gospođu koja bi časkom promijenila neku bateriju od 150, 200 kila, da bi mogla dalje u šoping ili na plac', kaže Siniša Tkalčević iz Autoblica. Unatoč tome, za novi je model S primljeno već petstotinjak narudžbi. Vozila koja ne zagađuju okoliš bogati i slavni jednostavno kao da moraju imati.

'Većina Hollywooda ima barem kao drugi auto Toyotu Prius, pa onda dolazite do apsurdnih situacija da se George Clooney s njim vozi do aerodroma, da bi sjeo u svoj privatni mlažnjak i otišao na večeru u Las Vegas', rekao je Tkalčević. Ipak Amerika svojim građanima za kupnju električnih vozila daje sedam i pol tisuća eura popusta. U Hrvatskoj takav poticaj ne postoji, pa ni u planu.