Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u budućnost

Mercedes-Benz predstavio konceptni G-Code

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mercedes-Benz je predstavio konceptni kompaktni crossover pod nazivom G-Code, a riječ je o modelu kojega pokreću gorive ćelije i koji bi mogao biti najava za novi produkcijski model namijenjen prvenstveno gradskoj upotrebi.

Ova bi studija trebala najaviti manji crossover koji bi se u mercedesovoj ponudi smjestio ispod modela GLA, odnosno bio konkurencija već potvrđenom Audiju Q1. Konkretnije, G-Code je dugačak 4100 mm što ga čini 317 mm kraćim od GLA. Nadalje, sa širinom od 1900 mm studija je 96 mm šira, a s visinom od 1500 mm je i 6 mm viši od trenutno najmanjeg crossovera u ponudi ovog njemačkog proizvođača.

Pročitajte i ovo PR MERCEDES VANS Snažan i pouzdan partner za sve vrste cestovnog prijevoza Slika nije dostupna INSIDER Imperija uzvraća udarac – detaljni popis Mercedes-Benz modela do 2020. godine

Styling ovog automobila je rezultat suradnje mercedesovih dizajnerskih studija u Njemačkoj i Kini, a glavne odlike su mu elegantne linije, kratki prevjesi, veća LED prednja i stražnja svjetla, 21-colni naplaci, izražena maska motora, izostanak bočnih retrovizora (umjesto njih su ugrađene kamere) i sl.

Unutrašnjost je osmišljena kao jednostavna i funkcionalna s minimalnim brojem prekidača. Prednjom armaturom dominira veliki zaslon u boji, a vrijedi izdvojiti i karbonska sjedala, pojedine ukrase i sl. Također posebnost čini i sustav ventilacije koji koristi kisik izdvojen za rad gorive ćelije za opskrbu kabine čistim zrakom u uvjetima kada je okolni zrak zagađen. Recimo i kako se ispod podnice prtljažnika nalaze i dva električka skutera koja se pune tijekom vožnje automobila.

Konkretniji podaci o pogonskom sklopu za sada nisu poznati, no u Mercedesu kažu kako G-Code "pokreće State-of-the-art turbo motor s unutrašnjim izgaranjem koji koristi vodik" te "električni motor zadužen za pokretanje stražnje osovine". Drugim riječima, radi se o pogonu na sva četiri kotača, a tu je i automatski mjenjač s dvije spojke.

Nadalje, svakako vrijedi spomenuti Multi-voltaic lak (boju) koja izložena djelovanju sunčeve svjetlosti djeluje poput solarnih panela odnosno proizvodi električnu energiju, a stvara i elektrostatičku energiju u trenucima kada zrak prelazi preko površine automobila, tijekom vožnje. Također, ovaj mali crossover je opremljen i "Power-on-the-move ovjesom" koji koristi energiju nestalu njegovim radom za pokretanje generatora koji pak stvara električnu energiju.

G-Code će biti predstavljen sredinom ovog mjeseca na salonu automobila u Los Angelesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene