Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mercedes-Benz ponosno pokazao novu A klasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središte pozornosti na Mercedes-Benzovom štandu u Ženevi bez sumnje će biti svjetska premijera nove generacije A klase.

Dinamičan i sofisticiran dizajn glavne su karakteristike vanjskog izgleda nove A klase koja je preuzela novi oblik više nalik konvencionalnoj hatchback formi te više nema onoliko visok monovolumenski odmak od tla. Ovaj radikalan novi dizajn imali smo prilike vidjeti u konceptnoj formi a drago nam je što možemo vidjeti da su neke od glavnih ideja koje su naišle na vrlo dobar odaziv kod javnosti našle svoj put u serijsku proizvodnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mercedes-Benz Nova V klasa donosi luksuz prve klase Slika nije dostupna Mercedes-Benz započeo prodaju novog GLA s posebnom serijom Edition 1

Neki od specifičnih vizualnih elemenata koji doprinose cjelokupnom estetskom dojmu nove A klase su svakako usisnici zraka i rešetka hladnjaka na prednjem kraju automobila koja izgleda kao da je posuta dijamantima. Isto je primijenjeno i u unutrašnjosti koji izuzetno visokom kvalitetom materijala svoj sportski karakter naglašava opcionalnim sportskim sjedalima za vozača i suvozača dok jednako sportski izvedena stražnja klupa nudi dovoljno prostora za tri putnika.

Osnovni model može se individualizirati nizom opcionalnih dodataka pri čemu je proizvođač osmislio tri paketa opreme za različite želje kupaca, točnije ''Urban'', ''Style'' i ''AMG Sport''.

Ovo je također prvi put da su se specijalci iz AMG odjela uključili u razvoj automobila kompaktne klase od samog početka projekta. Rezultat je najdinamičnija verzija nove generacije kompaktnog hatchbacka – A Class Sport 'engineered by AMG' koja je najsličnija vizualnom identitetu koji smo vidjeli na konceptnoj studiji predstavljenoj prošle godine, posebice u pogledu dijamantne rešetke hladnjaka. A Class Sport by AMG tako dolazi s 18-inčnim AMG ultra-lakim alu naplatcima u peterokrakom dizajnu s 235/40 R18 gumama na svim krajevima u sjajno crnoj boji s crvenim kočionim kliještima ne ostavljajući nimalo prostora za zabunu ili dvojbe o dinamičnim voznim karakteristikama koje će krasiti AMG-ovu izvedbu. Ista će se na popisu modelske ponude A klase nalaziti pod oznakama A250 Sport i A220 CDI Sport, koje između ostaloga razlikuje posebna AMG-ova prednja osovina i ovjes.

Suptilni detalji u crvenoj boji na prednjem i stražnjem braniku AMG izdanja također naglašavaju sportski karakter novog modela. Kontrast između sjajnih crnih površina i dodatnih detalja u crvenoj boji primijenjen je i u unutrašnjosti što je vidljivo na ukrasnim prošivima na upravljaču i sjedalima a karakterističan detalj definitivno su sigurnosni pojasevi u istoj žarkoj boji. Ambijentalno osvjetljenje kod mjernih instrumenata te rubovi specifičnih otvora za zrak također su u crvenoj boji.

Velik raspon benzinskih i dizelskih pogonskih opcija nudi ponešto za svakoga a da je i u ovom pogledu došlo do radikalnih zaokreta govore podaci o učinkovitosti novih motora. Naime, po prvi puta jedan Mercedes-Benzov motor biti će popraćen emisijom C02 od manje od 99 g/km.

Ponuda benzinaca sastoji se od motora obujma 1.6 litara i 2.0 litara te ukupnom snagom od 115 KS (A 180) i 156 KS (A 200) pa sve do 211 KS u najjačem modelu u ponudi, A 250 modelu. Zajedničko svim ovim agregatima jest kombinacija sustava izravnog ubrizgavanja i turbo punjenja.

Dizelski agregati također nude impresivno visoku učinkovitost i ekološki orijentirane karakteristike zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji ubrizgavanja goriva i turbo punjenja. A 180 CDI nudi ukupnu izlaznu snagu od 109 KS i maksimalan okretni moment od 250 Nm dok jača varijanta, A 200 CDI donosi brojke poput 136 KS i 300 Nm. A 220 CDI pod poklopcem ima dizelaš zapremnine 2.2 litre ukupne snage 170 KS i okretnog momenta od 350 Nm čime donosi i najviše performanse u modelskoj ponudi A klase.

Sve motorizacijske opcije koje dolaze s novom A klasom opremljene su ECO Start/Stop funkcijom koja dolazi kao dio standardne opreme a iste mogu biti uparene s novim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem dok je na popisu opcionalne opreme 7G DCT automatik s dvije spojke.

Dinamičan karakter koji obećava dizajn nove A klase i pogonski sustavi dodatno je poduprt tehnologijom ovjesa. Primjetno niže središte gravitacije i novi ovjes sa 4 spone na stražnjoj osovini čine temelj takvog karaktera te je time i moguća ugradnja 4MATIC pogona na sva četiri kotača. Kupci mogu birati između različitih podešenja ovjesa ovisno o njihovim željama i potrebama a među njima je i opcionalni sportski ovjes s Direct-Steer sustavom.

Nova A klasa svojim novim dizajnom karoserije osim visoke estetske vrijednosti nudi i iznimne aerodinamičke karakteristike s novom rekordno niskom vrijednošću otpora zraka sa 0.26 Cd što je najbolja brojka u klasi. Tomu dodatno doprinosi i krovni spojler koji je dio standardne opreme.

Nova A klasa jedini je automobil u svojoj klasi koji će dolaziti standardno opremljen s pomoćnim sustavima koje smo navikli vidjeti u daleko višoj klasi vozila poput sustava upozorenja od rizika od sudara koji radi pomoću radara a u kombinaciji s Adaptive Brake Assist sustavom koji koči umjesto vas čime je rizik od frontalnog sudara znatno smanjen. Tzv. Collision Prevention Assist sustav odaje vizualno i zvučno upozorenje nepažljivom vozaču i upozorava ga na prepreke na cesti te aktivira Brake Assist sustav za najpreciznije kočenje moguće.

Još jedan pomoćni sustav, PRE-SAFE, od sada je također po prvi puta dostupan u A klasi. Ovaj inovativni sustav koji je premijerno predstavljen u S klasi još 2002. godine po prvi puta će se naći u klasi kompaktnih gradskih automobila. Temeljne karakteristike PRE-SAFE sustava su mehanizmi zatezanja i otpuštanja sigurnosnih pojaseva, zatvaranje bočnih prozora i kliznog krova u slučaju kritične bočne intruzije te prilagodba potpuno električnog prednjeg sjedala s memorijom u idealan položaj za maksimalnu učinkovitost sigurnosnih pojaseva i zračnih jastuka.

Neke od ostalih pomoćnih i sigurnosnih funkcija, kako standardne tako i opcionalne, uključuju: Attention Assist, Hill-Start Assist, Adaptive Highbeam Assist, Blind Spot i Lane Keep Assist, Active Parking Assist, te kameru za vožnju unatrag.

Glavni cilj prilikom dizajna interijera bio je pronaći način da isti odražava sportski i profinjen izgled vanjskog dijela automobila. Povrh toga, ovaj automobil donosi razinu opremljenosti i kvalitetu materijala izrade kakve se ne može naći u ovom segmentu. Kao što smo mogli vidjeti na konceptnoj verziji, nova A klasa dolaziti će s opcijom integracije pametnog telefona u operativni sustav automobila kojime se upravlja preko ekrana na središnjem grebenu dok posebna aplikacija omogućava maksimalno korištenje svih funkcija iPhone-a a u skoroj budućnosti možemo očekivati aplikacije i za druge pametne telefone.

U ponudi je također velikodušan izbor materijala i boja za personalizaciju interijera. Na popisu dodatne opreme nalaze se i sportska sjedala s ugrađenim naslonjačima za glavu. Sportski karakter sjedala dodatno je naglašen otvorom između gornjeg ruba naslonjača i naslona za glavu a isti je obrubljen krom-srebrnom bojom, a dodatna opcija za one hrabrije jest Light and Sight paket s ambijentalnim osvjetljenjem.

Za one koji žele pojednostaviti stvar, samo treba odabrati između tri unaprijed osmišljena paketa opreme: Urban, Style i AMG Sport.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene