Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak rotacijskog motora

Mazda - RX model u prodaji 2017

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje smo vrijeme u više navrata pisali o mogućoj revitalizaciji mazdine RX linije, odnosno dolasku novog modela s rotacijskim tj. Wankel motorom, a posljednji mazdin korak u tom smjeru je svakako nedavna premijera konceptnog vozila RX-Vision.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KLASIK Ljubitelj ste Mazde? Kupujte kartu za Njemačku! Slika nije dostupna Stiže štedljivi japanski mališan Nova Mazda2 će biti dostupna u plug-in hibridnoj izvedbi s rotacijskim range extenderom

Također, ranije se nagađalo kako će se ovaj model, odnosno produkcijska izvedba RX-Visiona pojaviti tijekom 2017. na pedesetu obljetnicu prve mazdine upotrebe ovog pogonskog sklopa. Sada pak Motoring javlja kako je od insajdera dobio informacije koju potvrđuju 2017. kao godinu u kojoj će novi RX uistinu postati dostupan kupcima širom svijeta.

Naime, prilikom predstavljanja spomenutog RX-Vision iz Mazde nije stigao nikakav opis pogona, no Motoringu je rečeno kako će dotični model imati SkyActive-R pogonski sklop što se očito odnosi na rotacijski motor.

Razvoj nove generacije ovog pogona je u već poodmakloj fazi i navodno će se raditi nekoj vrsti hibridnog pogona koji će nositi oznaku 16X, odnosno radit će se o 1,6-litrenom motoru, 2 x 0,8 litara, s dodatnim električnim pogonom. Isti izvor navodi snagu veću od 460 KS, pogon na stražnje kotače, automatski mjenjač s dvije spojke integriran u stražnju osovinu te električni turbopunjač.

Konačni naziv ovog automobila za sada nije poznat, no nagađa se kako će nositi oznaku RX-9. Produkcijski bi model trebao vjerno slijediti RX-Vision, no ukupna duljina će mu biti skraćena za oko 20 cm, a masa će mu se kretati ispod 1.400 kg, što će moći prvenstveno zahvaliti aluminijskoj konstrukciji.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene