Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službene fotografije konceptnog Coupea

Lotus Elite – Skup i brz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski proizvođač Lotus objavio je prve fotografije svog novog koncepta imenom Elite kojim direktno konkuriraju rivalima poput Ferrarija, Porschea i Aston Martina.

Elite je automobil s prednje smještenim motorom za razliku od ostalih Lotusovih modela trenutno na tržištu koji su Midengine tj. imaju središnje smješten motor. Novi koncept je kompaktni coupe s pomičnim tvrdim krovom i 2+2 rasporedom sjedala što znači da ćemo umjesto laganih ogoljenih sportskih jurilica od Lotusa u budućnosti moći očekivati elegantnije i komfornije (ali i dalje uvjerljivo sportske) automobile koji će stajati uz bok Porscheu, Aston Martinu i drugima. Cijena će se kretati oko 137.000 eura + davanja, a Elite u prodaju dolazi 2014. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatvorena cesta Teška prometna nesreća u Trogiru, jedna osoba poginula Slika nije dostupna One-77 blizu serijske proizvodnje Aston Martin dovršava 'hiper-auto'

'Nema sumnje da Elite svojim izgledom oduzima dah, ali on je puno puno više. Radi se o automobilu koji nadmašuje očekivanja u svakom mogućem pogledu. Mogli bismo reći da je ovo automobil savršenih proturječnosti, kompaktan je, a istovremeno prostran, performanse su visoke a emisija štetnih plinova niska, lagan je ali ohrabrujuće čvrst. Svi mi ovdje u Lotusu smo iznimno ponosni na ovaj automobil i istinski vjerujemo da trenutno ne postoji ništa slično tome na tržištu, ni stilom niti performansama', rekao je Dany Bahar, izvršni direktor Lotus Grupe.

Velika većina će se automatski pitati zašto još jedan skup i brz automobil – ali u Lotusu kažu da potražnja na tržištu definitivno postoji za automobil poput novog Elitea iz razloga što pruža vrhunski ugođaj sportske vožnje dok istovremeno nudi ugodnost i prostranost.

Iako će uvijek biti onih koji smatraju da bi se Lotus trebao držati proizvodnje malih sportskih automobila, u Lotusu kažu da su dobro promislili i tek nakon mjeseci istraživanja i pomnog planiranja donijeli odluku o razvijanju i proizvodnji Elitea. 'Ovaj novi koncept', kaže Bahar, 'predstavlja početak nove ere za Lotus i podiže standarde za sva buduća vozila naše tvrtke'.

Inovativni i uzbudljivi Elite Coupe s pomičnim krovom osim prekrasnog izgleda imat će i performanse kojih se nitko ne bi posramio. Pokretati će ga Lexusov 5.0 V8 prednje smješten motor koji će proizvoditi 620 PS, Elite će postizati ubrzanje od 0-100 km/h za oko 3.5 – 3.7 sekundi i maksimalnu brzinu od 315 kilometara na sat. A nova 2+2 konfiguracija sjedala znači da ćete moći povesti i prijatelje u ludu vožnju svojim novim Eliteom.

Elite koji će biti predstavljen na samom sajmu u Parizu biti će model s tvrdim pomičnim krovom što je i prvi takav model za Lotus. Takav razvoj događaja sigurno nije oduševio osnivača tvrtke, Colina Chapmana, koji je prije svega želio da Lotusovi automobili budu iznimno lagani da bi pružali što bolje performanse.

Međutim, u skladu s novom politikom tvrtke i željom Danyja Bahara da Lotusu vrati prijašnji sjaj i direktno uđe u konkurenciju s rivalima poput Ferrarija, Porschea i Aston Martina, moralo se poraditi na udobnosti, komforu i luksuznijoj unutrašnjosti što je izravno utjecalo i na težinu automobila koji će sada težiti oko 1650 kg.

Kupci će moći izabrati između coupea i kabrioleta, a osim Elitea na tržištu bi se kasnije trebala naći i njegova veća, limuzinska izvedba koja će konkurirati Panameri ili Rapideu.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene