Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Svjećice idu u - muzeje

Laseri bi mogli zamijeniti svjećice u automobilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su blizu rješenja pomoću kojeg bi iskoristili svjetlost lasera za paljenje smjese benzina i zraka potrebne za pokretanje motora sa unutarnjim sagorijevanjem.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna Lasersko paljenje za motore

Kao posljedica uvođenja nove tehnologije, kako javljaju znanstvenici, povećati će se učinkovitost potrošnje goriva. Naime, sadašnje svjećice pale samo gorivo pri vrhu cilindra dok određeni dio goriva na taj način propada. Nova tehnologija spriječiti će i potrebu za zamjenjivanjem svjećica u automobilima. Oba ova problema će se efikasno riješiti uz pomoć laserske tehnologije.

Tim rumunjskih i japanskih znanstvenika uspješno je riješio najveći problem - smještanje lasera unutar motora. Iako je već postojala ideja o ovakvoj kreaciji dosada je najveći problem predstavljala činjenica da je izuzetno teško staviti laser u nestabilno okruženje kao što je automobilski motor.

Japanski znanstvenici su taj problem riješili zahvaljujući napretku laserske tehnologije koja je omogućila smanjivanje lasera kako bi stao i u najmanji motor i kako bi izdržao i najveće temperature. Znanstvenici napominju kako je ovo otkriće od posebne važnosti u vrijeme kada su zalihe fosilnih goriva sve manje te je potrebno iskoristiti čim veći postotak goriva.

>>Stiže najjeftinije gorivo na svijetu

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene