Stiglo je to doba godine. Dijele se nagrade za različita postignuća u svijetu automobila. Utjecajni njemački Auto Bild otvorio je sezonu jučerašnjom ceremonijom u Berlinu...

Galerija


Zlatni volan Auto Bilda posljednjih godina prometnuo se u najvredniju nagradu koju priželjkuju proizvođači automobila. Žiri koji ocjenjuje kandidate u različitom kategorijama je mnogobrojan. Ocjene dijele urednici i čitatelji dvadesetak međunarodnih izdanja Auto Bilda, vozači automobilskih utrka te nezaobilazni junaci javnog života.

Sustav ocjenjivanja vrlo je kompleksan jer se ocjenjuju različite komponente automobila, ne samo izgled i vožnja. Stoga i rezultati često iznenađuju.

Ove godine u objedinjenoj kategoriji malih i kompaktnih automobila uži izbor činili su VW Polo, Honda Civic, Ford Fiesta i Opelova električna Ampera E. Najviše glasova dobio je upravo taj posljednji automobil, što možda i nije iznenađenje s obzirom na to da električni automobili nezaustavljivo postaju zanimljivi kupcima.

Srednju i visoku klasu popunili su BMW serija 5, KIA Stinger, Opel Insignia i Volkswagenov Arteon. Za samo nekoliko bodova Zlatni volan pokupila je atraktivna VW-ova limuzina.

Koji automobili su ove godine osvojili Zlatni volan?
Koji automobili su ove godine osvojili Zlatni volan? (Foto: Auto Bild) (Foto: Auto Bild)


SUV i crossover modeli ove su godine podijeljeni po dimenzijama u dvije kategorije.

Mali SUV koji je dobio Zlatni volan jest Škodin Karoq. Konkurenciju u toj kategoriji još su mu činili Toyota CH-R, Jeep Compass i Mitsubishi Eclipse Cross.
Veliki SUV sa Zlatnim volanom je Audijev novi Q5 ispred Volva XC60, Alfina Stelvija, Range Rover Velara.

Među sportske automobile ugurala se Panamera Sport Turismo i odnijela pobjedu. Aston Martin DB11, Lamborghini Huracan Performante i Honda NSX nisu je uspjeli nadmašiti u ocjenjivanju.

Posebne Zlatne volane ove godine dobili su Aston Martin DB11 kao najljepši automobil te glavni direktor Volva Håkan Samuelsson za izniman doprinos automobilskoj industriji.