Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆI METAL

Infiniti Prototype 9 - To je električni automobil koji želite!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moderna tehnologija zapakirana u izrazito zavodljivu vanjštinu nešto je čemu nitko ne može odoljeti

Proizvođači automobila nastajali su u različitim razdobljima automobilske industrije. Dok su neki poput Mercedesa i Peugeota s nama još od kraja 19. stoljeća, drugi su toliko svježi da su tek nedavno izašli iz puberteta. Infiniti, luksuzna marka Nissana osnovana „davne“ 1989., pravi je primjer za to. Kako je onda moguće da su nedavno osvanule fotografije njihovog bolida iz 40-ih!?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Sljedeća generacija BMW-a i3 – sigurno atraktivniji, što je s napretkom u autonomiji? Slika nije dostupna VRUĆI METAL Tesla Model 3 - Sve što ste htjeli znati o najrazvikanijem električnom automobilu

Razloga su dva. Prvi je njihovo maštanje o svojoj trostrukoj dužoj povijesti, a drugo je Pebble Beach Concours d’Elegance.

Priznajmo si, svi bismo se barem nakratko voljeli vratiti u vremena kada su automobilske legende poput Ascarija i Fangija jurcali u jedva ukrotivim bolidima kao što su Alfa Romeo 159 (ne model iz 2009.) ili Maserati 4CL, stoga nije teško razumjeti želju ljudi iz Infinitija i njihov naum da im se ipak malčice približe.

Projekt pod nazivom „Prototype 9“ započeo je kao ideja između nekolicine zaposlenika, da bi se u kratkom roku proširio diljem cijele tvrtke. Vanjski dio je morao podsjećati na bolide iz 40-ih, odnosno 50-ih godina, pa je karoserije izrađena od golih čeličnih ploča, a ni ovjes s hidrauličnim amortizerima i lisnatim oprugama nije najmoderniji. Jednako tako vozač će se pri parkiranju morati pomučiti jer „devetka“ ne dolazi sa servom.

Oko odabira motorizacije vodila se dilema između poznatog Infinitijevog 1,5-litrenog rednog 'osmaka' i električnog motora koji će se naći u sljedećoj generaciji Nissanovog Leafa. Odluka je pala na 'strujića' sa 148 KS i 320 Nm jer su shvatili da ih je povijest previše obuzela i da nikada nisu imali redni benzinac s 8 cilindara.

Stavimo li zvučnu kulisu sa strane ovaj jednosjed koji teži svega 890 kg ima sasvim solidne performanse te uz pomoć električne energije do stotke ubrzava za 5,5 s, nakon čega nastavlja do maksimalnih 170 km/h. Uz to pogon odlazi na stražnje kotače, što znači da je zabava u vožnji zagarantirana.

Ovime je Nissanova luksuzna marka dodala još jedan plus na račun električnih automobila, a da stvar bude bolja za Infiniti, Prototypeom 9 zaradili su pozivnicu na prestižni Pebble Beach Concours d’Elegance, najposjećeniju izložbu raritetnih automobila s druge strane oceana, gdje će njihov najnoviji uradak biti izložen.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene