Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18 mlrd. USD otštete!

Grupa Volkswagen u velikim problemima zbog štetnih emisija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA - Environmental Protection Agency) je optužila Volkswagen i Audi da su koristili tzv. defeat device, odnosno napredni program koji je za zadatak imao varanje na službenom testu štetnih emisija. Nakon te objave nije trebalo dugo čekati na volkswagenov odgovor na ove optužbe: "Krivi smo".

Prema navodima EPA-e Volkswagen i Audi su u SAD-u prodali gotovo 500.000 dieselskih modela pokretanih 2,0-litrenim 4-cilindričnim TDI motorom, a koji su bili opremljeni spomenutim računalnim programom koji je u stanju "prepoznati" kada EPA provodi testiranje emisija te aktivirati posebne načine kontrole i smanjenja štetnih emisija. S druge strane, pri svakodnevnoj vožnji, ovaj program nije u funkciji.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Očekuju odgovore Mrak Taritaš o aferi s Geodetskim fakultetom: "Ovo poprima sve strašnije razmjere. Ministrica Obuljen Koržinek sad se već dobrano preznojava" Slika nije dostupna INSIDER Dizelima nije odzvonilo! Zamijenite stari za novi uz 74.000 kuna popusta...

EPA navodi kako je defeat device omogućio vozilima, a riječ je o modelima Volkswagen Beetle, Golf, Jetta i Audi A3 modelnih godina 2009. - 2015. te Volkswagen Passat 2014. - 2015, da u potpunosti zadovolje emisijske standarde u testnim uvjetima. No, navodi EPA, u stvarnim je uvjetima emisija NOx-a, odnosno dušikovih oksida između 10 i 40 puta više od dopuštenih razina.

Prema trenutno važećim propisima u SAD, konkretnije radi se o zakonu Clean Air Act, EPA zbog ovoga može kazniti Volkswagen i Audi najviše do 37.500 Dolara po prodanom automobilu… Ako to pomnožimo s 482.000 prodanih vozila dolazimo do vrtoglavih 18 milijardi Dolara.

Kako smo rekli, Volkswagen nije dugo čekao jer je nedugo nakon EPA-ine optužbe stigao odgovor iz samog vrha ovog njemačkog automobilskog diva, odnosno od Martina Winterkorna, Predsjednika upravnog odbora tvrtke Volkswagen AG, koji je priznao da je VW ulovljen "s prstima u pekmezu".

Točnije, izjavio je kako osobno žali za činjenicom da je VW razočarao svoje kupce i javnost te kako će Volkswagen u potpunosti surađivati sa svim nadležnim agencijama u cilju potpunog utvrđivanja svih činjenica. Također, Winterkorn je rekao i kako će se u Volkswagenu provesti neovisna vanjska istraga cijelog slučaja, a obećao je i da će njegova tvrtka učiniti sve da popravi nanesenu štetu.

Winterkorn je rekao i kako u Volkswagenu ne toleriraju niti će tolerirati bilo kakvo kršenje internih pravila ili zakona te daje rješenje ove situacije prioritet ne samo za njega osobno, već i za cijelu upravu.

Na kraju dodajmo kako je navodno i obustavljena prodaja svih volkswagenovih modela opremljenih problematičnim 2,0-litrenim TDI motorom u SAD. Istraga EPA-e i dalje traje pa još uvijek nisu poznati koraci koje će američka administracija poduzeti protiv njemačkog proizvođača. U svakom slučaju, štetne su posljedice već nastupile s obzirom da su volkswagenove dionice u ponedjeljak ispočetka pale i do preko dvadeset posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene