Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zeleni' koncept s gorivim ćelijama

FOTO: Hyundai Blue2

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći proizvođač automobila u Južnoj Koreji, Hyundai Motor Company, predstavio je svoj novi način razmišljanja o automobilima na ovogodišnjem auto salonu u Seoulu s temom 'Evolucija, Zelena revolucija na kotačima'.

Hyundai je na gore spomenutom sajmu predstavio svoje najnovije eko-čudo, Blue2 koncept, prvi Hyundaijev automobil u limuzinskoj karoserijskoj izvedbi s pogonskim sklopom koji koristi vodikove ćelije, tzv. FCEV vozilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodik kao pogonsko gorivo Honda predstavila Clarity Fuel Cell Slika nije dostupna Više od 1000 KS Lister najavio hyper automobil vrijedan preko 2 milijuna Eura

Fuel Cell Electric Vehicle ili FCEV vozilo nije jedina novost vezano za čiste tehnologije. Južnokorejski proizvođač također je predstavio svoje prvo vozilo na hibridni pogon, Sonata Hybrid, predviđen za domaće kupce. Najvažnije, Hyundai je predstavio novi smjer cjelokupnog brenda pod motom 'New Thinking, New Possibilities', doslovno prevedeno na hrvatski 'Novo razmišljanje, Nove mogućnosti'. Novi smjer između ostaloga karakterizira dizajn putničkog prostora koji se temelji na istraživanju želja kupaca, zabavne ekrane i vrhunsku novu tehnologiju.

'Hyundaijev cilj nije da postane najveći proizvođač automobila već najpopularniji. Želimo biti pouzdani partner našim kupcima, želimo im pomoći da budu sretni i zadovoljni svojim automobilima umjesto da slijepo slijedimo naše vlastite ciljeve', kaže Steve S. Yang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motorsa.

'Nepokolebljivo ćemo uvoditi proizvode vrhunske kvalitete kako bismo pokorili konkurenciju i pretvorili to u našu prednost, tako što ćemo skromno i pažljivo slušati što nam govore naši kupci', dodao je. Što to zapravo znači? Hyundai će, kaže Yang, usmjeriti napore ka podizanju kvalitete, stvaranju novih vrijednosti novim načinom razmišljanja i razvijanjem naprednih ekoloških prihvatljivih tehnoloških riješenja kako bi doprinjeli ekološki čišćem društvu.

Ime Blue2 kombinacija je Hyundaijevog podbrenda s naglaskom na eko-tehnologije 'Blue Drive' i broja '2' prema kemijskom simbolu za vodik (H2).

Novi konceptni automobil, Blue2, kojemu je cilj ostvariti rano vodstvo na tržištu FCEV vozila, pogoni elektromotor koji energiju crpi iz vodikovih gorivih ćelija. Spomenuti pogonski sklop nudi ukupno 120 KS i potrošnju od samo 2.89 l/100km.

Blue2 je sportska limuzina izvedena u vrlo luskuznom stilu koja vrlo dobro kombinira futuristički dizajn s fluidnim linijama i ekološki orijentirane komponente. Blue2 opremljen je s gumama niskog otpora kotrljanja i aluminijskim kotačima koji su dizajnirani na način da poboljšaju aerodinamičke karakteristike automobila, dok u unutrašnjosti nalazimo vrlo futuristički izgled pri čemu su također korišteni ekološki prihvatljivi materijali.

Hyundai ovaj novi dizajnerski jezik Blue2 koncepta naziva 'Intersected Flow', koji opisuje kao istovremeno inovativan i dinamičan. Kada već govorimo o inovativnim elementima, taj pridjev mogao bi se primjeniti na jedinstvene futurističke prikaze na vanjskom dijelu automobila koji se prikazuju preko vanjskih LED panela, a isti se nalaze s prednje i stražnje strane automobila. Uobičajene retrovizore zamijenile su bočne kamere i kamera na krovu koji nude zaista jedinstveno i vrlo zanimljivo vozačko iskustvo.

Dizajnerski jezik primjenjen na vanjski izgled automobila pretočio se i u unutrašnjost s asimetrično dizajniranim plohama komandne ploče. Sjedala su također šira nego inače za maksimalni komfor putnika.

Hyundai je za instrumentnu ploču i središnju konzolu odlučio odabrati tehnološki napredni TOLED (Transparent Organic Light Emitting Diode) ekran i vrlo lagano temperirano staklo zvano Gorilla® Glass, koje omogućava puno precizniji i bistriji prikaz. Infotainment sustav koristi se putem tzv. Motion Sensor Mousticka, kotačića osjetljivog na dodir i senzora pokreta koji reagira na dodir vozača i pokrete ruke.

Blue2 teži tomu da zadovolji sva osjetila budućih vozača, a posebice vezano za zrak koji udišu, te se tako tu našao sustav pročišćavanja zraka te antibakterijske kožne presvlake s motivom lista što dodatno naglašava eko-orijentiran izgled i osjećaj.

U ovom trenutku je teško reći dali će ovaj automobil krenuti u serijsku proizvodnju ali u slučaju da Hyundai zaista uvede na tržište automobil s gorivim ćelijama, nadamo se da će izgledati poput ovog prelijepog koncepta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene