Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Impresivnih performansi

FOTO Električni Porsche iz 1898.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki ljubitelj Porschea vjerojatno zna kako je prvi Porsche proizveden 1948. godine pod oznakom "356". Ono što mnogi možda ne znaju, jest da je Ferdinand Porsche prvi automobil dizajnirao još 18989. godine te da je bio na električni pogon.

Prvi automobil kojeg je Ferdinand Porsche dizajnirao 1898. godine zvao se Egger-Lohner električno vozilo, model C.2 Phaeton ili skraćeno P1. Nedavno je upravo taj automobil pronađen u jednom skladištu, gdje je navodno bio ostavljen i nekorišten još od davne 1902. godine, prenosi popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna deaktivirali ih pirotehničari Policija objavila nove detalje: Na Porscheu nije bila samo jedna bomba! Doznali smo i kako je otkrivena Slika nije dostupna Pronađen i ilegalan pištolj Provalili u kuću pa ukrali luksuzni automobil, policija ga pronašla demontiranog u radionici

Porsche je P1 dizajnira u dobi od tek 22 godine, a pogonio ga je stražnji električni motor s tri konjske snage i mjenjačem s 12 stupnjeva prijenosa. Pronađeni P1 bit će izložen u originalnom i neobnovljenom stanju u muzeju Porschea u njemačkom gradu Zuffenhausenu.

Porsche za Detroit pripremio povratak legendarne Targe

Automobil je težak 1.350 kilograma, imao je autonomiju kretanja od 60 kilometara te maksimalnu brzinu od 35 kilometara na sat, ali u "overdrive" fazi, u kojoj se koristilo punih pet konjskih snaga iz električnog motora.

Automobil je imao i jedinstveni detalj, a taj je bio da je vozač mogao mijenjati karoseriju po vlastitoj želji i potrebama.

P1 se prvi put u prometu pojavio na ulicama Beča, 26. srpnja 1898. godine. Porsche i troje putnika sudjelovali su s tim automobilom i u utrci dugoj 40 kilometara protiv drugih električnih automobila. Njegov P1 je pobijedio jer je trošio daleko najmanje energije od konkurentskih vozila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene