Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Preobraćeni' Audi A2 pohvalio se rekordnom autonomijom novog električnog automobila od gotovo 600 kilometara.


Berlinski dobavljač energije Lekker Energie i tvrtka za proizvodnju baterija DBM Energy udružili su snage kako bi naelektrizirali Audi A2 i krenuli na put kroz Njemačku od čak 605 kilometara, od Münchena do Berlina.

Vezani članci PR Novi ID.4 GTX PR ID.4 – prvi potpuno električni SUV marke Volkswagen

Putovanje koje se odvijalo noću pokazalo se toliko uspješnim da gore spomenuti tim pretendira na mjesto, tako reći, svjetskog rekordera.

Dok je japanski EV Club uspio iscijediti 1.003 kilometara (623 milje) iz njihovog automobila Mira, iako na trkačoj stazi pri konstantnoj brzini od 40 km/h (25 milja na sat), ovaj posljednji pothvat odvijao se na javnim cestama pri prosječnoj brzini od 88 kilometara na sat (55 milja na sat). Njemcima je čak ostalo i viška energije, 18 posto od ukupno 115 kWh.

Dok su dužina putovanja i vrijeme koje je bilo potrebno da električni Audi A2 dođe do svog odredišta vrlo lijepi podaci, čini se da prava priča u ovoj vijesti leži u baterijama zbog kojih je sve to bilo i moguće.

Bez ikakvih poticajnih mjera ili investicija od strane njemačke vlade, litij-metal-polimerske baterije (LMP) koje Lekker i DBM zovu Kolibri AlphaPolymer Technology, navodno su lakše i jače od tradicionalnih baterija i mogu se pohvaliti čak 97-postotnom učinkovitošću.

Nove baterije dovoljno su kompaktne da pri njihovoj ugradnji nije bilo potrebno raditi teške kompromise poput izbacivanja suvozačeva sjedala ili ulaziti u prtljažni prostor.

Ako mislite da je to nevjerojatno, sljedeći podatak će vas zasigurno ugodno iznenaditi. Čini se da ako se baterije spoje na dovoljno jak izvor energije, vrijeme koje je potrebno da se baterije ponovno napune do kraja je samo 6 minuta!

Na pitanje kada možemo očekivati početak proizvodnje, izvršni direktor DBM Energy-a Mirko Hannemann rekao je – 'sada'. Zvuči li sve ovo predobro da bi bilo istinito? Možda i da, ali bilo kako bilo, uskoro možemo očekivati više informacija kao i potvrde iz drugih službenih izvora o ovom proizvodu.

Pogotovo jer su svjetski broj jedan u proizvodnji luksuznih automobila, kompanija BMW i vodeći europski proizvođač kompanija Volkswagen, najavile proizvodnju električnih automobila već za 2013. godinu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju