Dječja sjedala nisu dječja igra
Dječja sjedala nisu dječja igra

Tko u automobilu vozi djecu, mora se pridržavati propisa. Evo odgovora na najvažnija pitanja o toj temi.


Do koje se godine djeca moraju voziti u sjedalu za djecu?
Djeca do dvanaest godina niža od 150 centimetara moraju sjediti u dječjem sjedalu.

Smiju li se djeca starija od dvanaest godina i niža od 150 centimetara voziti bez sjedala za djecu? I što je s djecom mlađom od dvanaest godina i višom od 150 centimetara?

Smiju, ali moraju biti vezana sigurnosnim pojasom s tri točke učvršćenja.

Što se događa ako djecu ne prevozimo u sjedalu za djecu?

Vozi li se neko dijete u sjedalu koje ne odgovara propisima ili nije vezano kako je zakonom propisano, vozač će platiti kaznu u iznosu od 500 kuna.

Vrijedi li to i za taksiste?

Da, ali u taksiju mora postojati samo jedno sjedalo za prvu skupinu (vidi dolje). Kaznu plaća vozač. Roditelji koji žele biti sigurni da će njihovo dijete sjediti u sjedalu za djecu, trebali bi ponijeti vlastito sjedalo ili pri pozivu taksija zatražiti sjedalo.

Smiju li se sjedala za djecu koristiti na svim mjestima u automobilu?
Da. Ali, kod onih koja se postavljaju na suvozačevo sjedalo obrnuto od smjera kretanja potrebno je najprije isključiti zračni jastuk.

U automobilu su već postavljene tri dječje sjedalice. U automobil mora još jedno dijete, ali za njegovo sjedalo više nema mjesta. Smije li se to dijete voziti bez dječje sjedalice?

Ne smije, jer se djeca do tri godine smiju voziti samo u odgovarajućim sjedalima. U slučaju da ga nema ili da ne stane u automobil, ne smijete povesti dijete. Sigurno je sigurno.

Koje vrste sjedala postoje?
Određena su prema težini, visini i dobi djeteta

Grupa 0/0+: 0 – 13 kg (do oko 15 mjeseci)
Sjedalicu za dojenčad smijete postaviti isključivo tako da dijete sjedi obrnuto od smjera vožnje. To ga štiti od ozljeda vratnih kralješaka. U slučaju da postavljate sjedalicu za dojenčad na suvozačevo mjesto, morate isključiti zračni jastuk.

Grupa 1: 9 – 18 kg (od 9 mjeseci do 4 godine)
Na tim su sjedalima djeca najčešće pričvršćena pojasevima nalik naramenicama. Postoje i ona sa zaštitnim jastukom te ona u kojima je dijete okrenuto suprotno od smjera vožnje. Ta su na glasu kao osobito sigurna.

Grupa 2/3: 15 – 36 kg (3 do 12 godina)
U tim su sjedalima djeca zavezana sigurnosnim pojasom učvršćenim u tri točke. Sjedalo nadoknađuje visinu djeteta, a bočni oslonci štite ga kod bočnih sudara.

Što je to Isofix?
Isofix je standardizirani sustav učvršćivanja dječjih sjedala na prihvatne točke ugrađene u karoseriju automobila. Djeca se osiguravaju sigurnosnim pojasevima sjedalice ili automobila. Prednost je Isofixa što pri nesreći dječje sjedalo ostaje na svom mjestu, pričvršćenje sprečava većinu pogrešaka učinjenih pri montaži i dječje se sjedalo ne može prevrnuti. 

Savjet pri kupnji dječjeg sjedala
U kupnju dječjeg sjedala pođite uvijek automobilom i povedite dijete sa sobom. Samo ćete tako ustanoviti koje je najbolje.

Djeca starija od tri godine trebala bi se sama moći zavezati u sjedalu. Ako su pojasevi prekratki, to najčešće neće biti moguće.

Pazite kod jeftinih sjedala: ako nema ECE-naljepnice, bolje ne kupujte, bez obzira na cijenu
Nikad nemojte kupiti sjedalo za koji broj veće. Čak ni onda kada je dojenče prilično veliko i teško.
Dijete će prihvatiti sjedalo samo ako se u njemu osjeća ugodno. Zato izdvojite nekoliko kuna više za dobro i udobno sjedalo.

Postavljanje sjedala mora biti što jednostavnije i ono treba savršeno pristajati.

Važno: isprobajte i montažu sigurnosnim pojasevima na stražnjem sjedalu. U nekim su automobilima oni prekratki za postavljanje školjke.

Navlaka sjedala trebala bi biti periva u perilici. Dužina pojaseva trebala bi biti lako podesiva, kako biste ih mogli prilagoditi odjeći i godišnjim dobima te kako bi dobro prianjali uz tijelo djeteta.

U automobilima su dopuštena samo sjedala s novim ECE-44/04 i starijim ECE-44/03 standardom