Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Servisni savjetnik

Dokazano u praksi: Činjenice o prljavom automobilu koje sigurno niste znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurno ste čuli poznatu izreku da stanje automobila mnogo govori o vlasniku, a istina nije daleko od toga.

Možda većina još i brine o mehaničkom stanju automobila, ima li motor dovoljno ulja i u kakvom su stanju kočnice, no kako automobil izgleda izvana, u smislu je li prljav ili čist, već postaje predmetom rasprave. Svi glancamo automobile dok su novi, a već nakon koje godine ta navika spada na svega nekoliko puta godišnje.

Pročitajte i ovo Čišćenje otpada za migrantima - 5 Više od 120 vreća smeća Za sobom ostavljaju odbačenu odjeću, obuću, higijenske potrepštine: "Jedva smo naučili naše ljude da ne bacaju otpad u prirodu, a sad smo dobili migrante" Prijateljice iz Slovenije očistile plažu na Pagu - 8 Svašta su pronašle Prijateljice iz Slovenije došle na Pag na odmor pa počistile plažu od smeća: "Da smo imale 10 vreća, sve bismo napunile"

Prljav automobil troši više goriva i ujedno je podobniji mehaničkim kvarovima, što je dokazano u praksi! Stoga pranje automobila shvatite vrlo ozbiljno, a slijede savjeti kako najbrže i najbolje dovesti svoj automobil u blistavo stanje.

Pritom vrijedi da sve to možete napraviti sami, čak i ako nemate dovoljno iskustva u tome! A vaš trud isplatit će se najkasnije kod prodaje automobila. Naime, automobili koji su redovito njegovani, vrijede više. Jednostavno pratite naše upute. Automobil možete jednako dobro oprati u kućnoj radinosti, u svom dvorištu najjednostavnijim crijevom za vodu, koristeći se pritom ne nužno skupim kemikalijama.

Ili, kao alternativu ovome što mi preferiramo, koristite se samoposlužnim autopraonicama u kasnim večernjim satima, kada nikoga nema i možete se na miru posvetiti svom automobilu, kao da ste kod kuće.

Podvozje: visokotlačnim peračem isprat ćete nagrizajuću zimsku prljavštinu s karoserije. Na pragovima i podvozju nakuplja se osobito mnogo soli. Međutim, budite oprezni jer voda izlazi iz crijeva pod vrlo snažnim pritiskom, stoga pazite na razmak.

Blatobrani: ovdje se skriva prljavština od cijele zime, temeljito ih očistite. Zavuče li se prljavština ispod maske, lako se počinje stvarati hrđa i morat ćete platiti skupe popravke.

Karoserija: nakon pranja pjenom dobro isperite ostatke šampona na laku. Zatim prebrišite krpom kako biste izbjegli ružne mrlje od vode.

Skrivena prljavština: nakon pranja ručno očistite skrivena mjesta poput okvira vrata. Padne li vam pritom spužva na pod, temeljito je isperite jer biste u protivnom mogli ogrebati lak.

Kotači: bilo aluminijski bilo čelični, posebna će sredstva za čišćenje naplataka ukloniti i najtvrdokorniju prljavštinu. Savjet: upotrebljavajte sredstva za čišćenje bez kiseline i svakako se pridržavajte vremena djelovanja sredstava.

Unutrašnjost: dobro usišite prljavštinu u prostoru za noge, na sjedalima i u prtljažniku. Imate li kožnata sjedala, očistite ih sredstvom za čišćenje kože i premažite sredstvom za njegu kože. Savjet: uvijek najprije testirajte sredstvo na skrivenom mjestu kako biste provjerili kompatibilnost s materijalom.

Prozori: sva stakla očistite sredstvom za čišćenje stakala. Vlaga u kombinaciji s prašinom može stvoriti opasan, tanak sloj koji može zaslijepiti vozača u ključnom trenutku. Politura za plastiku pobrinut će se za jasan pogled kroz stražnji prozor kabrioleta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene