Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od desetero djece koja stradaju ili su teže ozlijeđena u prometnim nesrećama, devet bi ih vjerojatno preživjelo ili ne bi završilo u bolnici samo da su bili ispravno vezani u dječju autosjedalicu. Istraživanja i iskustva, međutim, pokazuju da se u Hrvatskoj 90 posto sjedalica ne koristi na ispravan način.


Svi roditelji koji djecu pri vožnji automobilom drže u naručju, umjesto u autosjedalici, riskiraju njihove živote. Silama koje nastaju pri sudaru brzinom od samo 25 km/h, dijete od pet kg postaje teško kao osoba od 100 kg. 'Najčešće pogreške koje rade roditelji su te da ne voze djecu u autosjedalicama. Autosjedalice spašavaju živote, kod novorođenčadi do 90 posto, kod male djece do 70 posto', rekla je Kristina Šafranec iz udruge Roda.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Zabrinuti roditelji tvrde da u ambulantama odbijaju primiti bolesnu djecu. Liječnici objasnili o čemu se radi Slika nije dostupna FOTO Panika na trajektu: Ostavili dijete zaključano u automobilu

Volonteri udruge Roda već pet godina mjesečnim akcijama educiraju mlade roditelje kako ispravno smjestiti djecu u automobilu. 'Oko 90 posto tih autosjedalica je neispravno montirano, odnosno djeca se neispravno voze u njima', dodala je Šafranec. Jednako je važno i da sjedalica bude odgovarajuće kategorije, s obzirom na težinu djeteta. Kupnja rabljenih primjeraka loše je rješenje zbog upitne sigurnosti.

Prema zakonu, sva djeca do 12 godina ili do 150 cm visine moraju se voziti u odgovarajućoj autosjedalici. Kazna za dijete koje u vožnji nije vezano iznosi 500 kuna, jednako kao i cijena prosječne autosjedalice. Na roditeljima ostaje hoće li riskirati, ili osigurati trajno rješenje za svoje dijete.