Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Citan – novo gospodarsko vozilo Mercedes-Benza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mercedes-benz predstavio je novo gospodarsko dostavno vozilo Citan koje je zapravo redizajnirani Renault Kangoo.

Mercedes-Benz po prvi puta u svoj portfelj gospodarskih vozila uključiti će gospodarsko vozilo posebno namijenjeno za urbane uvjete čemu u prilog govori snažna ali kompaktna pojava novog kombija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mercedes-Benz CLS Shooting Brake Slika nije dostupna Luksuzni kompaktni automobil Nova Mercedes-Benz A-klasa

Citan je vrlo funkcionalno i upotrebljivo vozilo u gustom gradskom prometu a impresivnom kvalitetom izrade i vozne dinamike, najvišom razinom sigurnosti, ekonomičnim motorima i svestranom upotrebom, ispunjavati će sve zahtjeve poslovnih korisnika.

Mercedes-Benz Citan naziv je dobio kombiniranjem riječi 'city' i 'titan' želeći naglasiti da je najnoviji kombi njemačkog brenda prije svega namijenjen za potrebe gradske logistike. Novi kombi njemačkog brenda zapravo je redizajnirani Renault Kangoo čemu je glavni razlog suradnja između tvrtki Daimler i Renault Nissan koja je započela 2010. godine.

Kada ovo gradsko dostavno vozilo stigne u prodaju, biti će dostupno u tri veličine (Compact 3,94 m, Long 4,32 m i Extra-long 4,71 m) te u tri verzije (furgon, putnički i Mixto).

Kao što je slučaj sa svakim vozilom ovog njemačkog brenda, sigurnost je bila jedan od glavnih čimbenika prilikom razvoja novog Citana. Novi gospodarski kombi tako standardno dolazi opremljen s ADAPTIVE ESP sustavom koji pri svom radu u obzir uzima i masu vozila. Inovativan sustav kontrole dinamike i upravljivosti vozila kombinira funkcije ABS-a (anti-lock bracking system), VDC-a (vehicle dynamic control) koji poništava pre- ili podupravljanje, te TCS-a (traction control system). Sigurnosni sustavi uključuju i ASR (acceleration skid control).

Mercedes-Benz Citan biti će prepoznatljiv kao Mercedes-Benz vozilo zahvaljujući karakterističnom dizajnerskom jeziku ovog brenda. Citan je prvi model u ponudi gospodarskih vozila Mercedes-Benza koji će nositi novi, budući izgled svih Mercedesovih vozila ove klase.

U unutrašnjosti novog Mercedesovog gospodarskog vozila budući vlasnici naići će na visok standard opremljenosti. Vozač i suvozač moći će iskoristiti sve dobrobiti čvrstih ali udobnih sjedala čiji naslonjači ergonomskim oblikom pružaju dodatnu potporu za leđa što će vozači zasigurno posebno cijeniti. Materijali za presvlake prije svega su dugotrajni i lagani za održavanje. Instrumentna ploča orijentirana je na vozača a zrnata površina koja nalikuje na kožu jednako je ugodna na dodir i pogled.

Vozači koji su imali iskustva s Mercedes-Benzovim gospodarskim vozilima trenutačno će se osjećati kao kod kuće i u novom Citanu i to ne samo zbog prepoznatljive zvijezde na upravljaču. Prekidači, ručica mjenjača, gumbi na komandnoj ploči svi su izrađeni prema uobičajenim standardima Mercedes-Benza u pogledu rasporeda, lakog pristupa, izgleda i funkcionalnosti.

Motorizacijska ponuda također neće nikoga ostaviti nezadovoljnim. Uz tri turbodizelska motora s izravnim ubrizgavanjem i visokim okretnim momentom ukupne izlazne snage od 75 do 110 KS, u ponudi je i jedan benzinac sa superpunjačem izlazne snage 115 KS. U kombinaciji s gore spomenutim motorima dolaze 5-stupanjski i 6-stupanjski mjenjači s ergonomski pozicioniranom ručicom mjenjača na središnjem grebenu koji snagu prenose na prednje kotače.

Citan s benzinskim motorom dolazi standardno opremljen BlueEFFICIENCY paketom koji je moguće naručiti i za dizelske varijante uz određenu nadoplatu. Spomenuti paket uključuje ECO Start/Stop funkciju, sustav upravljanja radom generatora i baterije te optimizirane gume koje također donose smanjenje potrošnje goriva.

Mercedes-Benz Citan javnosti će biti službeno predstavljen na sajmu gospodarskih vozila u Hannoveru u rujnu ove godine.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene